Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 11.11.2015.
21:04
Srna A

Srbija izabrana u "vladu" Uneska

Generalna konferencija Uneska izabrala je u sredu na zasedanju u Parizu nove članice Izvršnog saveta u naredne četiri godine, među kojima je i Srbija.

Reuters
Imaćemo mira najmanje dve godine

Ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković rekao je da je u glasanju je učestvovalo 186 država članica, a Srbija je dobila 161 glas, što se, pogotovo posle velike podele u Generalnoj konferenciji povodom zahteva za prijem Kosova, može smatrati odličnim rezultatom, poručio je Tanasković.

- Izvršni savet je, zapravo 'vlada' ove organizacije, tako da će, za razliku od prethodnog perioda, Srbija u periodu između dveju Generalnih konferencija aktivno učestvovati u odlučivanju u svim domenima delovanja Uneska - naveo je Tanasković.

Podsetio je da je Izvršni savet nedavno preporučio da se, na predlog Albanije i grupe zemalja, zahtev "Kosova" za prijem u Unesko stavi na dnevni red GK, na šta Srbija nije mogla neposredno uticati.

- Zemlje članice Uneska podeljene su, na osnovu geografske pripadnosti, po tzv. elektoralnim grupama. Svakoj elektoralnoj grupi  pripada određeni broj mesta u Izvršnom savetu koji ukupno broji 58 članova - precizirao je Tanasković.

Prilikom održavanja Generalne konferencije, znači svake dve godine, zamenjuje se polovina članstva Izvršnog saveta, odnosno bira se 29 novih članova, rekao je Tanasković i dodao da je Srbija u drugoj elektoralnoj grupi, gde Izvršni savet napuštaju četiri države.

- Dogovorom unutar izborne grupe postignuto je da broj kandidata za prijem bude jednak broju mesta koja se upražnjavaju, tako da su se, pored Srbije, kandidovale i Ruska Federacija, koja obnavlja mandat, Litvanija i Slovenija", rekao je Tanasković Tanjugu.

Na sajtu Uneska objavljeno je da je Srbija među zemljama koje su na glasanju u Parizu primljene u Izvršni savet te organizacije, u regionalnoj grupi II, koja ima četiri mesta, zajedno sa Slovenijom, Litvanijom i Rusijom.

U grupi I izabrane su Francuska, Grčka, Italija, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, a u grupi III Brazil, Meksiko, Haiti, Nikaragva i Paragvaj.

Nove članice iz grupe azijskih i pacifičkih zemalja su Iran, Malezija, Šri Lanka, Pakistan i Vijetnam, a iz grupe afričkih i arapskih zemalja izabrano je njih sedam, od 11 koliko bi trebalo. 

POVEZANE VESTI

Sreda 11.11.2015. 21:09
Srbija izabraba u vladu UNESK_a: sad će naterati kauboje da plate članarinu.A jeste li primetili:aMerika ne podržava tj.ne daje pare za UNESK-o koja je zaštitnik kulturnih dobara.Pa kauboji su vrlo praktični-ne ulažu u ono što nemaju:kulturu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online