Nedelja 29. 9. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 10.11.2015.
06:15
Z. Mirković - Vesti A

Reporter "Vesti" na vežbi Zapadne alijanse (2): Amerikanci hvale naše vojnike

Kao domaćini vojne vežbe Zajednička odlučnost V u američkom centru za obuku Hoenfels u Nemačkoj, američki vojnici pohvalno govore o učešću pripadnika Vojske Srbije (VS).

Poligon Hoenfels: Vežba u punom jeku

Američki vojnici, koji su srpskoj jedinici dodeljeni kao oficiri za vezu, a koji su bili prvi put na vežbi u Nemačkoj, Ričard Matison i Denijel Houkins, proveli su dve nedelje neprestano sa srpskim kolegama i sada kažu da su mogli mnogo da nauče za to vreme.

- Mislim da su ovakve zajedničke vežbe bitne jer nam pomažu da radimo zajedno, da gradimo odnos kroz trening. Naučili smo mnogo jedni od drugih. Ja sam radio sa srpskom vojskom kao izviđač i mogao sam i da ih naučim kako mi radimo neke stvari. Oni će to znanje moći kada dođu kući da prenesu na svoju vojsku. Isto tako i mi nosimo kući znanje koje smo stekli ovde od srpskih kolega, pre svega sposobnost da radimo sa drugim jedinicama, stranim vojskama - kazao je Houkins.

On je rekao da je od srpskih vojnika naučio kako izvršavati zadatak bez oslanjanja na nove tehnologije, pošto se američka vojska oslanja u potpunosti baš na tehnologije.

- Mi koristimo GPS umesto proučavanja vojnih karti, zatim tehnologije za noćno izviđanje, a oni to rade bez ikakve tehnologije, kao što su naši vojnici to nekada radili. To bi trebalo da vežbamo i mi - ocenio je on.

Svi su zdravi

Lekar u srpskoj jedinici David Stevanović istakao je da je zdravstveno stanje srpskih vojnika povoljno, da tokom dve nedelje provedenih na terenu, u šumi, nije bilo težih povreda, niti infekcija.
- Zdravstveno stanje pripadnika jedinice je takvo da su spremni za izvršenje zadataka - naglasio je on.

Houkins je izrazio nadu da će ostati u kontaktu sa "divnim ljudima" koje je upoznao.

- Zaista sam impresioniran, nisam znao šta da očekujem, nikad nisam bio ranije na ovoj vežbi, ali sam impresioniran njihovim nivoom discipline, lojalnošću i posvećenom trudu na treninzima - podvukao je on.

Kafa "razgovoruša"

Matison kaže da je od srpskih vojnika saznao nešto o njihovoj kulturi, otadžbini, ali i da sa njima popije "dobru kafu". Naime, američki vojnici nisu znali za "tursku kafu", pa su ih pripadnici VS tokom vežbe navikli na ovaj topli napitak.

- Mislim da je važno da imamo zajedničke vežbe jer imamo i zajedničke misije, zajedničke i u realnom životu. Zato je bolje da znamo naše limite i ko bi trebalo kakav prioritet da ima u treningu. Na duži rok gledano, bićemo bolji partneri - istakao je Matison.
Po njemu je vežba dobro iskustvo jer je korisno videti kako pripadnici drugih vojski rade zajedno, kako bi normalno radili bez mešanja nekog drugog, i kako mogu svi zajedno da ispunjavaju zadatke. Posebno je naglasio da je stekao i prijatelje među pripadnicima ove srpske jedinice.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.11.2015. 23:08
Hvala na hvali,al nemojte više-vaše hvale došle su nam glave.
Sreda 11.11.2015. 05:53
Divni dani , lepe vesti . Ukinuta viza gradjanima Ukrajine za EU , Srbija nezaustavljivo grabi ka EU , vojne vezbe sa Zapadnom alijansom . SAN postaje JAVA . Uzgred - bez ruskih atleticara u Riju (zbog dopinga -suspenzija , a mozda nesto i sa Briks-om nije u redu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online