Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.11.2015.
21:31
Blic A

Putin krenuo u ofanzivu: Ruski front hara Srbijom

Rusija je u Srbiji krenula u žestoku političku, ekonomsku i medijsku ofanzivu, ali i u NVO sektoru, sa ciljem da oslabi uticaj Zapada.

Reuters
Rešio da oslabi zapadni, a pojača ruski uticaj u Srbiji: Vladimir Putin

Dok je EU zabavljena problemima sa izbegličkom krizom, a u javnosti se stiče utisak da postoje i novi uslovi za Srbiju oko Kosova, Vladimir Putin gazi krupnim korakom.

Pored poznatih snažnih veza u politici i ekonomiji, Rusija sve više ulaže u medije i nevladine organizacije na teritoriji Srbije. Pokreću se časopisi i portali, poput "Ruske reči" i "Sputnjika", organizuju se konferencije na kojima govore protivnici EU, finansiraju se proruske NVO, a državne fondacije poput "Gorčakova" su sve aktivnije.

Obračun među NVO

Dragomir Anđelković, politički analitičar koji je aktivan u više proruskih NVO, kaže, međutim, da uticaj Moskve u Srbiji još nije dovoljno jak.

- Rusija, za razliku od Zapada, nema uticaja na medije i NVO u Srbiji, već mnogi to mešaju sa naklonjenošću pojedinaca Rusiji. I to što nema tog uticaja je njen najveći nedostatak. Recimo, uticaj na NVO se širi tako što imate fondove koji nisu tajni, poput EU i njenih zemalja. Za nas bi bilo dobro da Rusija takođe ima te zvanične fondove iz kojih bi se finansirali projekti NVO sektora u Srbiji - kaže Anđelković za "Blic".

S druge strane, Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, smatra da Rusija i te kako širi svoju "meku moć" u Srbiji.

- Imaju novinsku agenciju “Sputnjik”, čije materijale naširoko prenose sve prodržavne TV i novine. Pritom, ukoliko odete na sajt bilo koje otvoreno putinovske NVO, nigde nećete uspeti da nađete donatore. Dakle, em kriju finansijere, em je sve što rade to da šire Putinovu propagandu - kaže za “Blic” Milićeva.

Putinov prioritet

Proteklog vikenda, u srpskim medijima su ljudi iz Moskve bili vrlo prisutni.

- Vladimir Putin smatra Srbiju za prioritetnu državu spoljne politike Moskve - rekao je Alek­sej Puškov, predsednik Spoljnopolitičkog komiteta ruske Du­me.

Kako je istakao, “Rusija ima poseban odnos prema Srbiji”, a Putin nikada dosad nije odbio da je podrži.

Jelena Guskova iz Ruske akademije nauka tek nije birala reči ushićenja:

- Verujem da će Rusi i Srbi spasti svet! Srbija je naš jedinstven prijatelj. Najiskreniji. Naš brat - rekla je Guskova, kao i da su se odnosi dve države “vratili u svoj pravi kolosek”.

Reuters

Uticaj Rusije

Politika:

Pored stalne podrške Srbiji oko Kosova, Rusija je lobirala protiv ulaska Prištine u Unesko, a u SB UN stavila je veto na britanski predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Ekonomija:

Rusija nam je i dalje glavni partner u energetici, daje ogromne kredite za železnicu, od Moskve zavisi izvoz “Fijata” u taj deo sveta, hoćemo da kupimo rusko naoružanje i da im izvozimo hranu.

Mediji:

Počeli su da izlaze časopis “Ruska reč” i njegovo onlajn izdanje, ruski državni medij “Sputnjik” pokrenuo je onlajn radio-stanicu i portal. Rusi su hteli da kupe Studio B i B92, ali bez uspeha.

NVO:

U proteklih godinu dana se razvila mreža proruskih fondacija i nevladinih organizacija - Dostojanstvo, Gorčakov, Ruski ekspres, Forum za odgovornu politiku, Vidovdan, Centar za međunarodnu saradnju...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online