Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 30.10.2015.
06:14
Đ. Barović - Vesti A

Rusi jačaju srpsku borbenu moć

Premijer Aleksandar Vučić dogovorio je juče sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom koje naoružanje i kakvu vojnu opremu će Srbija kupiti ili dobiti na poklon. Vučić je objasnio da Srbija mora da "zanovi" svoju vojsku.

Obnova naoružanja znak da se Srbija ne odriče svoje odbrambene moći

- Ako pitaju šta će nam sve to, neka postave pitanje šta će to nekima u okruženju, kada su svuda okruženi NATO zemljama, a samo jedna nije, a to je Srbija - rekao je Vučić.

Za nekadašnjeg vojnog izaslanika u SAD Stanka Nešića ova izjava je veoma značajna poruka.

- U novijoj istoriji svi čelnici države su, iz meni nepoznatog razloga, odbijali da spominju naše oružane snage, iako se svaka spoljna diplomatija oslanja na vojnu moć zemlje. Otuda je poruka Vučića, izrečena u Moskvi, jasan i dobar znak da se Srbija ne odriče svoje odbrambene moći - smatra Nešić. On dodaje da ta poruka ne znači "zveckanje oružjem".

- Kupovinom PVO sistema Kub, a pretpostavljam i Migova, ali i uspostavljanje saradnje sa našom namenskom industrijom, Srbija umnogome osnažuje svoj odbrambeni sistem. Ukoliko bi to neko zamerio našoj zemlji, postavlja se pitanje zašto je dozvolio Hrvatskoj koja planira kupovinu i balističkih raketa što je bilo protivno i Sporazumu o razoružavanju iz Firence - zaključuje Nešić.

Sa pogledom u budućnost

Nakon susreta Vučić - Putin, ruski predsednik je ukazao da je program posete srpskog premijera bio veoma sadržajan i konstatovao da su Vučić i Medvedev razmotrili sve aspekte bilateralne saradnje.
- Razmatrana su ekonomska i politička pitanja. I s pogledom u budućnost, našli smo rešenje za još brži razvoj naših odnosa - istakao je Vučić.

Po mišljenju vojnopolitičkog komentatora Miroslava Lazanskog, ne treba očekivati senzacionalne vesti iz Moskve, odnosno neke veće vojne ugovore Srbije i Rusije.

- Koliko para, toliko i muzike! Dakle, ne treba da se nadamo nekim skupim odbrambenim sistemima. Premijer je rekao da nije realno da previše toga kupimo, i tu je potpuno u pravu. Zato očekujem da ćemo do kraja ove godine dobiti jedan helikopter, a čuo sam da se pregovaralo da kupimo još 12 MiG 29 kako bismo sa ova četiri koja imamo, napravili eskadrilu - kaže Lazanski. On smatra da bi bila odlična vest i da se srpska borbena vozila "Lazar 2" naoružaju ruskim 30 mm topovima 2A42, poznatim u inostranstvu kao "izdelie 242".

Hrvati se uzdaju u NATO

Najava da će Srbija dobiti rusko naoružanje izazvala je pažnju u hrvatskoj javnosti. Ministar policije Ranko Ostojić kazao je tim povodom da Hrvatska, kao članica NATO, ne treba da se plaši.
- Mi smo sigurna zemlja i postoje sva sila pravila u slučaju da se nešto dogodi, da sarađujemo sa saveznicima i niko nas ne sme napasti - rekao je Ostojić.

POVEZANE VESTI

Petak 30.10.2015. 14:11
Sve dok Srbska djeca uce u skolama da smo oteli Kosovi i Metohiju albancima "ilirima" i dok uce da su hrvacani imali neke" kraljeve" nama ni atomska bomba ne pomaze jer neznamo sto bi radili sa tim oruzjem. Razoruzana Srbija treba da se naoruza ali ova vuckova bajka je samo kupovina vremena da bi ostao na vlasti i nastavio da svira u "bezalternativnu" zapadnu frulu.
Petak 30.10.2015. 08:09
Lepo zvuči sve ovo, mada zabrinjava činjenica da je "patriote" tako lako zapaliti... A sa druge strane ide vest : "Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković prisustvovao je sastanku Vojnog komiteta EU u Briselu, gde je bilo reči o aktuelnim bezbednosnim i odbrambenim pitanjima, hibridnom ratovanju, misijama za obuku i savetodavnim misijama EU...." ? rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/2087382/Dikovi%C4%87+u+Briselu+na+sastanku+Vojnog+komiteta+EU.html
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online