Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.05.2010.
16:04 >> 18:15h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Arhimandrit Simeon žali se Ustavnom sudu

Ustavnom sudu u Beogradu arhimandrit Simeon (Vilovski) podneo je Ustavnu žalbu zbog “povrede Ustavom zagarantovanih sloboda i prava, koja su grubo narušena tokom kampanje koja se vodi protiv episkopa Artemija i njega od strane članova Svetog arhijerejskog Sinoda SPC”, saopšteno je danas iz manastira Crna reka.

Arhimandrit Simeon (Vilovski)

“U temelje ove kampanje položena je Krivična prijava koja vrvi od neistina i kleveta, potpisana od strane mitropolita Amfilohija, i koja je zatim pokrenula lavinu brutalnosti”, napominje se u saopštenju.


“Sumirajući sve učinjene povrede ustavnih prava i sloboda od strane državnih organa Republike Srbije nemoguće je ne doći do zaključka da je posredi dobro ukomponovana kampanja u cilju diskreditovanja dostojanstva i ugleda koje je arhimandrit Simeon stekao uz episkopa Artemija svojim antiekumenističkim stavovima, suprotstavljenim Svetom arhijerejskom Sinodu SPC, koji uživa podršku političke oligarhije u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju i nastavlja da su se Artemije i Simeon "toj oligarhiji suprotstavili svojim nepokolobljivim stavom da Kosovo i Metohija moraju ostati sastavni deo Republike Srbije saglasno Ustavu Republike Srbije“.

Sinod neobavešten

 

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve nije dobio nikakvu informaciju u vezi sa žalbom koju je Ustavnom sudu podneo odbegli arhimandrit Simeon Vilovski.


U Patrijaršiji kažu da oni ne žele da se oglašavaju tim povodom sve dok Sinodu ne stigne bilo kakva informacija o tome.

"Naime, Vlada Republike Srbije se pred EU obavezala na kratkoročni ključni prioritet konstruktivne saradnje u vezi pitanja koja se odnose na Kosovo («Cooperate constructively on matters relating to Kosovo») (v. 2008/213/EC: Council Decision of 18 February 2008), što za EU znači uspostavljanje dobrosusedskih odnosa između države Kosova i Srbije.

EULEKS, na čije prisustvo je Vlada Republike Srbije pristala, u svojstvu misije EU ima nedvosmislen mandat da sprovede Ahtisarijev plan, koga je Skupština Republike Srbije ranije odbacila kao protivustavan.

Svaka javna ličnost koja se, izražavajući svoje mišljenje, suprotstavlja takvoj politici postaje meta napada svih vrsta. Da ovakav zaključak nije bez osnova svedoči i protivkanonsko postupanje Svetog arhijerejskog Sinoda protiv Episkopa raško-prizrenskog g. Artemija koje je u javnosti već više puta izobličeno“, zaključuje se u saopštenju.
 

Tužio vladiku Atanasija i medije


Arhimandrit Simeon je nedavno, takođe prema saopštenju iz manastira Crna reka, podneo Prvom osnovnom sudu u Beogradu krivičnu tužbu protiv vladike Atanasija (Jevtića) zbog klevete i uvrede.

 

Kako je navedeno, Višem sudu u Beogradu tužbe su podnete i protiv dnevnih listova "Blic" i "Danas", kao i protiv novinarke Željke Jevtić.

 

Prema navodima iz Crne reke, vladika Atanasije "već godinama neumorno vodi klevetničku kampanju protiv episkopa Artemija i arhimandrita Simeona, koja je kulminirala poslednjim događajima od februara ove godine“.

 

Razlog podnošenja tužbe protiv "Blica" je pisanje ovog lista, u kojem se "pre nego što je nadležnom sudu podnet zahtev za sprovođenje istrage protiv arhimandrita Simeona, u nizu tekstova oglašen krivim za brojna krivična dela koja mu se čak zahtevom za sprovođenje istrage i ne stavljaju na teret“.


Podsećanja radi, arhimandrit Simeon se na osnovu sinodske krivične prijave sumnjiči za finanasijske malverzacije u Eparhiji raško-prizrenskoj. Istražni postupak je u toku.

 

Vilovski je u Grčkoj nakon privođenja i saslušanja pušten na slobodu, a Srbija čeka odluku grčkog pravosuđa o zahtevu za njegovo izručenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online