Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 27.10.2015.
16:50
Srna, Tanjug A

Premijer poručio: Srbija će ostati prijatelj Rusije, ali na "racionalnim osnovama"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Moskvi da je Srbija dokazala prijateljski odnos prema Rusiji, ne uvodeći joj sankcije, kao i da će nastaviti da joj bude prijatelj, ali na "racionalnim osnovama".

Tanjug/AP
Prijateljski susret u Moskvi: Aleksandar Vučić i Dmitrij Medvedev

- Pokazali smo iskren i prijateljski odnos prema Ruskoj Federaciji time što smo ostali jedna od evropskih država koja joj, uprkos mnogobrojnim zahtevima čitavog sveta, nije uvela nikakve sankcije. Srbija će takvu politiku nastaviti i u budućnosti - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom.
 

Vučić je ocenio da će njegova višednevna poseta Moskvi dati novi impuls saradnji dve zemlje i zahvalio Rusiji za podršku u Unesku, kao i na pomoći u zaštiti srpskih interesa u Savetu bezbednosti UN, prenosi RTS.

NIS

Premijer Rusije je novinarima rekao da je energetika najbolji primer saradnje dve zemlje na velikim infrastrukturnim projektima i poručio da Naftna industrija Srbije (NIS), treba da se razvija u regionalnog lidera.

- Nastavljamo da radimo na obezbeđivanju isporuke gasa i pronalaženju novih maršruta za isporučivanje tog energenta posle prekida projekta "Južni tok" - rekao je Medvedev.

Saradnja u oblasti energetike

Premijeri Srbije i Ruske Federacije poručili su da će dve zemlje raditi na pronalaženju novih maršruta za isporuku gasa, a srpski premijer naglasio da će dugovanja prema ruskom "Gaspromu" biti izmirena pre roka.

Vučić je dodao i da veruje da će uskoro biti postignut dogovor o proširenju skladišta gasa "Banatski Dvor" do milijardu kubnih metara i izgradnje novog skladišta "Banatski Itebej".

- Tada bismo bili gigant kada je reč o skladištenju gasa i mislim da posle toga nećemo imati problem da li gas može da dođe u Srbiju ili ne može - poručio je Vučić.

Srpski premijer je ponovio da su Srbija i Rusija tradicionalni prijatelji i pozvao Medvedeva u zvaničnu posetu Beogradu, koja bi trebalo da bude naredne godine.

Povećati izvoz u Rusiju

Na sastanku, kako je preneo Vučić, bilo je reči i o nastavku saradnje u oblasti poljoprivrede, odbrane i ekonomskih pitanja.

Prema njegovim rečima, tema razgovora bila je i kako da se poboljša situacija u Srbiji s ciljem povećanja izvoza u Rusiju, koji je, inače, u deficitu zbog velike količine energenata koje Srbija uvozi iz te zemlje.

Premijer Vučić je rekao i da se nada da će Srbija uspeti da izveze još više poljoprivrednih prizvoda i prerađevina u Rusiju.

Medvedev je rekao da Srbija ima svoj udeo na tržištu Rusije i da je uvoz iz Srbije za pola godine porastao za 40 odsto.

Ruski premijer je rekao i da su razgovori sa Vučićem bili uspešni i prijateljski.

- To karakteriše odnose naše dve zemlje, njihovu istoriju, a nadam se i perspektivu - naveo je Medvedev i dodao da veruje da će svih osam sporazuma koji su potpisani u Moskvi biti realizovani.

Vučić je otvorio poslovni forum privrednika dve zemlje, sa kojeg je poručio da će Vlada Srbije raditi na daljem jačanju trgovinsko-ekonomskih odnosa sa Rusijom.

Tanjug/AP

Potpisano više dokumenata

Posle razgovora premijera Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Dmitrija Medvedeva, delegacije dve zemlje u Moskvi potpisale su više dokumenata. Dve strane su potpisale Memorandum o uzajamnom razumevanju između vlada u oblasti ekonomske saradnje, privlačenja investicija i realizacije zajedničkih projekata.

Predstavnici ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju potpisali su Memorandum sa srpskim MInistarstvom odbrane.

Potpisan je međuvladin sporazum o zajedničkoj zaštiti intelektualne svojine u okviru bilateralne vojno-tehničke saradnje i memorandum o strateškom partnerstvu između kompnaija "RŽD Internešenel" i "Infrastruktura železnica Srbije".

Memorandume o saradnji potpisali su i ruska Federalna migraciona služba i srpski MUP, Federalna služba za borbu protiv droge i MUP Srbije, Ministarstvo omladine i sporta i ruska Federalna agencija za pitanja mladih.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.10.2015. 22:45
:D))) Obdareni vucic poneo u Rusiju iracionalnost a vratio se sa racionalnoscu. Pa i to je uspeh - donekle.
Sreda 28.10.2015. 01:16
Na racionalnim osnovama ha ha ha - Rusija placa 3% rudnu rentu umesto zakonskih 7% , ode Nis i africka koncesija u bescenje ... da bi nam uvalili rusku bajku o Juznom potoku !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online