Utorak 27.10.2015.
16:50
Srna, Tanjug

Premijer poručio: Srbija će ostati prijatelj Rusije, ali na "racionalnim osnovama"

Tanjug/AP
Prijateljski susret u Moskvi: Aleksandar Vučić i Dmitrij Medvedev

- Pokazali smo iskren i prijateljski odnos prema Ruskoj Federaciji time što smo ostali jedna od evropskih država koja joj, uprkos mnogobrojnim zahtevima čitavog sveta, nije uvela nikakve sankcije. Srbija će takvu politiku nastaviti i u budućnosti - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom.
 

Vučić je ocenio da će njegova višednevna poseta Moskvi dati novi impuls saradnji dve zemlje i zahvalio Rusiji za podršku u Unesku, kao i na pomoći u zaštiti srpskih interesa u Savetu bezbednosti UN, prenosi RTS.

NIS

Premijer Rusije je novinarima rekao da je energetika najbolji primer saradnje dve zemlje na velikim infrastrukturnim projektima i poručio da Naftna industrija Srbije (NIS), treba da se razvija u regionalnog lidera.

- Nastavljamo da radimo na obezbeđivanju isporuke gasa i pronalaženju novih maršruta za isporučivanje tog energenta posle prekida projekta "Južni tok" - rekao je Medvedev.

Saradnja u oblasti energetike

Premijeri Srbije i Ruske Federacije poručili su da će dve zemlje raditi na pronalaženju novih maršruta za isporuku gasa, a srpski premijer naglasio da će dugovanja prema ruskom "Gaspromu" biti izmirena pre roka.

Vučić je dodao i da veruje da će uskoro biti postignut dogovor o proširenju skladišta gasa "Banatski Dvor" do milijardu kubnih metara i izgradnje novog skladišta "Banatski Itebej".

- Tada bismo bili gigant kada je reč o skladištenju gasa i mislim da posle toga nećemo imati problem da li gas može da dođe u Srbiju ili ne može - poručio je Vučić.

Srpski premijer je ponovio da su Srbija i Rusija tradicionalni prijatelji i pozvao Medvedeva u zvaničnu posetu Beogradu, koja bi trebalo da bude naredne godine.

Povećati izvoz u Rusiju

Na sastanku, kako je preneo Vučić, bilo je reči i o nastavku saradnje u oblasti poljoprivrede, odbrane i ekonomskih pitanja.

Prema njegovim rečima, tema razgovora bila je i kako da se poboljša situacija u Srbiji s ciljem povećanja izvoza u Rusiju, koji je, inače, u deficitu zbog velike količine energenata koje Srbija uvozi iz te zemlje.

Premijer Vučić je rekao i da se nada da će Srbija uspeti da izveze još više poljoprivrednih prizvoda i prerađevina u Rusiju.

Medvedev je rekao da Srbija ima svoj udeo na tržištu Rusije i da je uvoz iz Srbije za pola godine porastao za 40 odsto.

Ruski premijer je rekao i da su razgovori sa Vučićem bili uspešni i prijateljski.

- To karakteriše odnose naše dve zemlje, njihovu istoriju, a nadam se i perspektivu - naveo je Medvedev i dodao da veruje da će svih osam sporazuma koji su potpisani u Moskvi biti realizovani.

Vučić je otvorio poslovni forum privrednika dve zemlje, sa kojeg je poručio da će Vlada Srbije raditi na daljem jačanju trgovinsko-ekonomskih odnosa sa Rusijom.

Tanjug/AP

Potpisano više dokumenata

Posle razgovora premijera Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Dmitrija Medvedeva, delegacije dve zemlje u Moskvi potpisale su više dokumenata. Dve strane su potpisale Memorandum o uzajamnom razumevanju između vlada u oblasti ekonomske saradnje, privlačenja investicija i realizacije zajedničkih projekata.

Predstavnici ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju potpisali su Memorandum sa srpskim MInistarstvom odbrane.

Potpisan je međuvladin sporazum o zajedničkoj zaštiti intelektualne svojine u okviru bilateralne vojno-tehničke saradnje i memorandum o strateškom partnerstvu između kompnaija "RŽD Internešenel" i "Infrastruktura železnica Srbije".

Memorandume o saradnji potpisali su i ruska Federalna migraciona služba i srpski MUP, Federalna služba za borbu protiv droge i MUP Srbije, Ministarstvo omladine i sporta i ruska Federalna agencija za pitanja mladih.

2024 © - Vesti online