Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.10.2015.
18:36
b92.net A

Ovako to vide Britanci: U Briselu se vodi dijalog između dve države - Srbije i Kosova

Srbija je na putu ka EU, a to znači i usklađivanje sa njenom spoljnom politikom, kaže britanski ambasador Denis Kif i dodaje da "o tome i dalje razgovaramo".

Fonet/A. L.
Velika Britanija ne gleda blagonaklono na prijateljstvo sa Rusijom: Denis Kif

Kako je rekao u Kažiprstu, to je deo pristupnog procesa i "priča koja je u toku". Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, rekao je:
 

- Znamo da Srbija sa Rusijom ima osetne veze, ali ste vi i na putu ka Evropskoj uniji. Što se same Rusije tiče, mi vidimo njenu ulogu u Ukrajini i Siriji, vidimo to kao problem, kao nešto negativno - rekao je Kif.

Država Kosovo

Gost Kažiprsta je istakao da je za Veliku Britaniju Kosovo država i da kada se govori o dijalogu u Briselu, Britanija misli na dijalog Srbije i Kosova.

Kosovo u Unseku

Što se tiče podrške članstvu Kosova u Unesku, Kif je rekao da Britanija saslušala argumente srpske strane, ali da veruje da bi to "bilo bolje za kulturno i religijsko nasleđe na Kosovu".

- Razumem brigu, ali Kosovo već ima obaveze, a članstvom u Unesku bi ih bilo još više, u sistemu i okviru u kome možemo da radimo - rekao je Kif.

- Mi vidimo napredak u razgovorima. Bio je Briselski sporazum, ali je to duga priča, nastavlja se rad na primeni. Zatim je bio novi sporazum o ZSO u avgustu, a u tom procesu Srbija ima svoje obaveze i Kosovo ima svoje obaveze, to je to - rekao je Kif.

Kako je istakao, za njegovu zemlju je važno otvaranje poglavlja 35 i Britanija podržava napore da Srbija otvori prva poglavlja u pregovorima sa EU do kraja godine.

- Mislimo da je to moguće. Poglavlje 35 je deo procesa i mi imamo dobar napredak - rekao je Kif.

Gorak engleski čaj

Britanski ambasador je na konstataciju da se govori o napretku, a da se u Beogradu posle rezolucije o Srebrenici i posete šefa diplomatije Filipa Hamonda stiče utisak da se pije "gorak engleski čaj", rekao:

- Ne znam ništa o "groznom papiru" o kom se govorilo. Takođe, pre nekoliko meseci smo imali predlog rezolucije o Srebrenici koji nije prošao, ali je smisao te rezolucije bio u pomirenju, da odamo počast žrtavama. Taj predlog nije imao veze sa pristupanjem EU, to se desilo, pa se desilo. Kao što je gospodin Hamond rekao, podržavamo otvaranje poglavlja, poštujemo ulogu Srbije u regionu i cenimo odnos Srbije prema izbeglicama. Time je Srbija stekla veoma dobre reakcije u Evropi - rekao je Kif.

Istakao je i da Britanija nema nove uslove za Srbiju, rekavši da je pred Srbijom "težak proces".

Govoreći o incidentu na proslavi SNS, kada je napustio salu nakon govora reditelja Emira Kusturice, Kif je rekao da je "učinio šta je trebalo".

- Učinio sam ono što je trebalo da učinim. Za mene je ta priča završena i mislim da joj ne treba davati na značaju - rekao je Kif, dodavši da Kusturicu ne poznaje, da on ima pravo na sopstvenu interpretaciju istorije, ali da je rekao nekoliko neistina tokom govora.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.10.2015. 19:56
.ov/na kolonijalistčka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online