Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 21.10.2015.
16:23
Tanjug, Srna, B92 A

Unesko podržao prijem Kosova u tu organizaciju

Izvršni savet Unesko većinom glasova predložio je da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju. Za predlog je glasalo 27 članova tog tela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržanih. Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, pokušali su da odlože izjašnjavanje, a konačnu odluku o tome da li će Kosovo biti primljeno u tu organizaciju doneće Generalna konferencija Unesko koja će biti odrzana od 3. do 18. novembra.

Reuters
Zgrada Uneska u Parizu

Rasprava o predlogu prijema Kosova u Unesko bila je zatvorena za javnost, ali se nakon ove odluke očekuju i saopštenje i najverovatnije tonski snimak tog dela 197. sednice Izvršnog saveta.

Predlogu da se ova tema uopšte nađe na dnevnom redu protivili su se Rusija, Kina, Kuba, Brazil, Španija i Argentina, predlog je podnela Albanija, a podržalo ga je mnogo zemalja među kojima su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE i SAD.

Kosovo je na sednici Izvršnog saveta Uneska predstavljeno bez simbola, a u zgradi Uneska nalazi se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači.

Tači se pohvalio na Tviteru

Izvršni odbor Uneska podržao je predlog Nemačke, Albanjie i Velike Britanije za prijem Kosova u članstvo Uneska, napisao je potpredsednik kosovske vlade Hašim Tači na svom Tviter nalogu.

Za je glasalo 27 zemalja, 14 je bilo protiv i isto toliko uzdržanih, napisao je Tači.
   

Rusija i Kuba tražile odlaganje - zahtev odbijen

Predstavnici Rusije i Kube zatražili su na početku odlaganje plenarne sednice Izvršnog saveta Uneska. Predsednik Izvršnog saveta odbio je zahtev, navodeći da je inicijativa zakasnila, a predstavnik Kube je potom zatražio pauzu, jer je, prema njegovom mišljenju, prekršena procedura.

Od 58 država 32 već priznale Kosovo

U Izvršnom savetu je 58 država od kojih su 32 priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, a oko 20 je podržalo zahtev Albanije.

O prijemu Kosova odlučivaće Generalna konferencija Uneska u novembru, gde se odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da danas ne očekuje povoljnu odluku sa zasedanja Uneska u Parizu, ali da će Srbija nastaviti da se bori da Kosovo i Metohija ne postanu član te organizacije, jer predstoji Generalna Skupština Uneska.

Državni i crkveni vrh i predstavnici SANU, na juče održanom sastanku u zgradi Predsedništva, pozvali su članice Uneska da zahtev "Kosova" i zemalja koje taj zahtev podržavaju odbiju i odbace.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.10.2015. 17:56
a podržalo ga je mnogo zemalja među kojima su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE i SAD. .............Sve Vuckove prijateljske zemlje. Kakvu je sad laz pripremio? Dosad su nam ove zemlje po Vucku bile bez alternative. Jedini nacin za opstanak Srbske drzave je demontiranje : vatikansko -masonsko -komunisticke bagre iz svih pora vlasti u Srbiji. Naravno sa vuckom.
Sreda 21.10.2015. 18:38
Mogao je nikolic, bar onako simbolicno, da sedne opet na stiropor i da strajkuje gladju i zedju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online