Četvrtak 30. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.10.2015.
04:00
J. L. Petković - Vesti A

Haradinaja i njegovi nazvali zločincem

Sukob premijera Kosova i opozicije došao je do tačke ključanja. Posle bacanja suzavca u parlamentu, gađanja jajima, izazivanja nereda i hapšenja, skinute su sve rukavice. Lider opozicione AAK Ramuš Haradinaj poručio je šefu kosovske vlade Isi Mustafi (LDK) da će ga, ako nastavi s hapšenjem opozicije zbog bacanja suzavaca u skupštinskoj sali, "narod uhapsiti".

Tanjug/AP
Skinute sve rukavice: Isa Mustafa u Skupštini

Na ove reči, Mustafa nije ostao dužan i na društvenoj mreži odbrusio - "možda na Radonjićkom jezeru, ljudi kažu da su tamo zatvorenici", aludirajući na stravičan ratni zločin počinjen 1998. godine.

Lider LDK se očigledno pokajao, jer je nedugo potom izbrisao taj status. Pravdao se da nije imao kontrolu nad nalogom. Ipak, Haradinaj mu je odgovorio da ga je Hag oslobodio odgovornosti za taj zločin.

U Radonjićko jezero 1998. godina bačena su tela više od 30 civila srpske, romske i albanske nacionalnosti. Haradinaj, bivši vođa OVK koji je još 1996. godine počeo da organizuje napade na srpsku policiju (u mestima Rznić, Dečani i Glođani) osumnjičen je za ubistvo tih, ali i civila čiji su posmrtni ostaci pronađeni u okolnim seoskim bunarima.

Suzavac i hapšenja

Sukob kosovskih političara kulminirao je posle više pokušaja opozicije da spreči sprovođenje Briselskog sporazuma, po svaku cenu. Dve sednice Parlamenta u Prištini su prekinute jer su poslanici opozicije bacili suzavac u salu. Usledila su hapšenja i demonstracije, gde je policija privela tridesetak osoba.

Reč je civilima koji su životom platili to što su druge nacionalnosti, ili zato što su odbijali da učestvuju u zločinima nad Srbima. Među žrtvama, pronađenim na dnu jezera, identifikovane su dve starice, Vukosava i Darinka Marković, koje su 21. aprila 1998. odvedene iz kuće u Dečanima. Pronađeno je i telo Milovana Vlahovića, koji je sa suprugom Milom kidnapovan 22. aprila iste godine. Među žrtvama je i mučki ubijen Rom Adžim Seferaj.

Za ovaj ratni zločin Haradinaj je odgovarao u Hagu, ali ga je taj sud oslobodio zbog nedostatka dokaza. Optužbe tužilaštva protiv Ramuša Haradinaja trebalo je da potkrepi i 19 svedoka koji su ubijeni u periodu od 2001. do 2007. godine (koji su svedočili ili je trebalo da svedoče u procesu protiv njega). Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je Tribunal odgovoran za smrt tih svedoka, ali je Hag više puta odbacio odgovornost. Dva haška tužioca, prvo Karla del Ponte, a potom i Serž Bramerc, više puta su se žalili Savetu bezbednosti UN na problem zaštite svedoka u ovom slučaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online