Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.10.2015.
09:29 >> 12:21h
Tanjug A

"Albanci od Prištine napravili bojno polje"

U predvečerje susreta predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe u Briselu, neredi radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje, zbog privođenja osnivača tog pokreta, pretvorilo je Prištinu u "bojno polje", pišu kosovski mediji.

Fonet/AP
Pristalice "Samoopredeljenja" gađale zgradu policije, a policija odgovorila suzavcem (Foto: Arhiva)

"Samoopredeljenje" se najglasnije protivi formiranju Zajednice srpskih opština, što je predviđeno briselskim sporazumima, i sa predstavnicima još dve opozicione partije od Mustafe traži da povuče potpis sa tih dokumenata.

Iako je Kurti pušten samo nakon nekoliko sati nakon privođenja, deo prištinskih medija konstatuje da je taj incident bio "mera potencijalnih nemira" na Kosovu. 

Tri opozicone stranke, koje se protive formiranju ZSO i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom duže vreme prete protestima protiv vlasti i blokiraju rad parlamenta, koji bi trebalo da potvrdi briselske sporazume potpisane krajem avgusta.

Kelani: Povređeno 14 policajaca, trojica u teškom stanju 

U protestima pristalica radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje, zbog hapšenja osnivača tog pokreta Aljbina Kurtija, privedeno je 15 osoba, 14 policajaca, od kojh su trojica u teškom stanju i jedan građanin, izjavio je portparol Policije Kosova Baki Kelani. Osam osoba je zadržano u policiji, rekao je Kelani i dodao da je u sinoćnjim demonstracijama načinjena velika materijalna šteta na objektima policije, društvenim i privatnim. Jedno vozilo je spaljeno a nekoliko drugih je oštećeno, preneli su prištinski mediji.

Prištinska "Koha ditore" navodi da se Priština sinoć pretvorila u "bojno polje" kada su simpatizeri Kurtija gađali zgradu policije, a policija je odgovorila suzavcem.

Konflikt je okončan tako što je Aljbin Kurti pušten, a okupljenoj masi je rekao da će protesti biti nastavljeni ne samo protiv vlade, već i protiv policije.

Samo čekali povod

Dnevik "Zeri" piše da je hapšenje Kurtija "mera potencijalnih nemira". 

- Trebalo je da se dogodi samo jedan mali alarm 'Samoopredeljenja' kada je njihov lider Kurti uhapšen da stotine demonstranata blokiraju policijsku stanicu u Prištini", navodi list i dodaje da je bilans sinoćnih nemira 14 povređenih policajaca, nekoliko uhapšenih i povređenih demonstranata.

I dnevnik "Kosova sot" piše o ovom incidentu i navodi da je Priština sinoć bila u haosu nakon hapšenja Kurtija. Navodi i da je Kurti policijskim zvanicnicima rekao da su ga tom prilikom tretirali kao kriminalca a ne kao poslanika.

List saznaje da su nezadovoljne Kurtijeve pristalice tokom protesta zapalile dva automobila ispred zgrade osnovnog tužilastva.

Mediji su preneli i reagovanje opozicionog lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji je hapšenje Kurtija okarakterisao kao "političko kidnapovanje" i zahtevao od organa reda da lidera "Samoopredeljenja" i poslanika u parlamentu puste na slobodu.

"Vlast sve gazi'"

I lider Inicijative za Kosovo, treće opozicione parlamentarne partije koja se protivi briselskim sporazumima, Fatmir Ljimaj rekao da ovakvo ponašanje vlasti govori da je ona u stanju da gazi sve samo da bi ostala na vlasti.

Lider "Samoopredeljenja" Visar Imeri je rekao da nema nikakve informacije zašto je Kurti "kidnapovan".

Sinoćnji protesti su trajali nešto više od tri sata, a nakon povlačenja demonstranata na prištinskim ulicama je ostala velika kolicina kamenja i drugih čvrstih predmeta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online