Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 16.10.2015.
14:58
Tanjug A

"Zapad bi bio mnogo srećniji da je Srbija uvela sankcije Rusiji"

EU i SAD nemaju nikakav problem sa održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji sve dok se poštuju demokratske procedure, a ukoliko oni još i konsoliduju podršku reformama biće pozdravljeni i u Briselu i u Vašingtonu, smatra politički analitičar iz Vašingtona i ekspert za Balkan Danijel Server.

youtube.com/worldaffairsdc
Potvrdio da Srbiji škode prijateljski odnosi sa Rusijom: Danijel Server

Server je potvrdio da postoje spoljne tendencije usmerene na to da se smanji uticaj Ruske Federacije u vladi Srbije.
 

On je, naime, upitan da li takve tendencije postoje odgovorio potvrdno, navodeći pritom da je Beograd i istorijski i u sadašnjosti Moskvi bliži nego što "zapadnjaci" smatraju prikladnim za zemlju koja ima aspiracije da postane članica EU.

- Svakako bi i Brisel i Vašington bili srećniji da je Srbija uskladila svoju politiku po pitanju evropskih sankcija prema Rusiji. Mnoge evropske zemlje su u prošlosti održavale dobre odnose sa Rusijom, ali trenutno ponašanje Moskve u Rusiji i Ukrajini čini to mnogo težim, nego što je bilo u bliskoj prošlosti - naveo je Server.

Iako je istakao da ne učestvuje u tumačenjima potencijalnih prekompozicija vlada drugih zemalja, u smislu potencijane promene partnera SNS u vladi posle parlamentarnih izbora, on je naveo da je dobro je poznato koje su partije i lideri u Srbiji prijateljskije nastrojene prema Moskvi, a koje su bliže vezane za Brisel i Vašington.

- Ali, Brisel i Vašington nemaju pravo glasa, već samo mogu da nastave da se trude da utiču na politiku Beograda na način koji omogućava članstvo Srbije u EU - podvukao je Server.

Server je naglasio i da, bez obzira na to kakve interese međunarodna zajednica ili njeni delovi imaju u nekoj zemlji, u stvarnim demokratijama ne postoji nikakva garanicja da će ishod izbora biti u skladu sa onim što međunarodna zajednica preferira.

- Na građanima Srbije je da odrede šta je ishod - rekao je Server.

Upitan o strankama na političkoj sceni Srbije koje EU i SAD smatraju prihvatljivim partnerima, Server je rekao da svako ko je zaista posvećen demokratiji, uključujući slobodnu štampu i nezavisno pravosuđe, nailazi na "toplu dobrodošlicu" u EU i SAD, ali i da bi na isti način bila dočekana svaka vladu koja je posvećena nastavku ozbiljne normalizacije odnosa sa Prištinom.

POVEZANE VESTI

Petak 16.10.2015. 15:22
I uvijek ovisimo o mišljenju nekih starih kornjača ! Odgovori samo na jedno pitanje : zašto ste nas bombardovali i dali ši/pcima državu na našoj svetoj zemlji ?
Petak 16.10.2015. 17:26
A ti matori mislis dasmo mi pasli travu kao ovi tvoji gradjani sto u svakoj anketi neznaju kad ih pitajo gdese koja drzava nalazi na mapi a sa svima ratujete
Petak 16.10.2015. 17:03
Ma da ti ja je/bem ma/ter u usta svaki put kada nas uzmes u usta! Sada cemo da vam se naj/ebemo majke satanisticke, da zapamtite konacno ko smo mi!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online