Petak 16.10.2015.
14:58
Tanjug

"Zapad bi bio mnogo srećniji da je Srbija uvela sankcije Rusiji"

youtube.com/worldaffairsdc
Potvrdio da Srbiji škode prijateljski odnosi sa Rusijom: Danijel Server

Server je potvrdio da postoje spoljne tendencije usmerene na to da se smanji uticaj Ruske Federacije u vladi Srbije.
 

On je, naime, upitan da li takve tendencije postoje odgovorio potvrdno, navodeći pritom da je Beograd i istorijski i u sadašnjosti Moskvi bliži nego što "zapadnjaci" smatraju prikladnim za zemlju koja ima aspiracije da postane članica EU.

- Svakako bi i Brisel i Vašington bili srećniji da je Srbija uskladila svoju politiku po pitanju evropskih sankcija prema Rusiji. Mnoge evropske zemlje su u prošlosti održavale dobre odnose sa Rusijom, ali trenutno ponašanje Moskve u Rusiji i Ukrajini čini to mnogo težim, nego što je bilo u bliskoj prošlosti - naveo je Server.

Iako je istakao da ne učestvuje u tumačenjima potencijalnih prekompozicija vlada drugih zemalja, u smislu potencijane promene partnera SNS u vladi posle parlamentarnih izbora, on je naveo da je dobro je poznato koje su partije i lideri u Srbiji prijateljskije nastrojene prema Moskvi, a koje su bliže vezane za Brisel i Vašington.

- Ali, Brisel i Vašington nemaju pravo glasa, već samo mogu da nastave da se trude da utiču na politiku Beograda na način koji omogućava članstvo Srbije u EU - podvukao je Server.

Server je naglasio i da, bez obzira na to kakve interese međunarodna zajednica ili njeni delovi imaju u nekoj zemlji, u stvarnim demokratijama ne postoji nikakva garanicja da će ishod izbora biti u skladu sa onim što međunarodna zajednica preferira.

- Na građanima Srbije je da odrede šta je ishod - rekao je Server.

Upitan o strankama na političkoj sceni Srbije koje EU i SAD smatraju prihvatljivim partnerima, Server je rekao da svako ko je zaista posvećen demokratiji, uključujući slobodnu štampu i nezavisno pravosuđe, nailazi na "toplu dobrodošlicu" u EU i SAD, ali i da bi na isti način bila dočekana svaka vladu koja je posvećena nastavku ozbiljne normalizacije odnosa sa Prištinom.

2024 © - Vesti online