Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.10.2015.
12:22
b92 A

Nikolić: Dajete vuku jagnje na čuvanje

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je stranim diplomatama da bi prijem Kosova u Unesko predstavljalo rasadnik budućeg sukoba, "kad god to bilo".

Tanjug
Upozorava na moguće nove sukobe: Tomislav Nikolić

Predsednik je ambasadorima u Beogradu rekao da je to problem za region, Evropu i ceo svet i da se sada postavlja pitanje ima li pravog puta za odnos Beograda i Prištine.

"Svaki dogovor koji je nametnut ili skrojen da stvara trajno nezadovoljstvo bilo koje strane, u stvari i nije dogovor, već rasadnik budućeg sukoba", rekao je Nikolić.

Negativan uticaj na dijalog

Predsednik Srbije je rekao da bi razmatranje prijema Kosova u Unesko imalo izrazito negativan uticaj na dijalog koji je u delikatnoj fazi i dodao da bi to faktički onemogućilo da se postigne obostrano prihvatljivo rešenje.

Nikolić je ambasadorima rekao da je Srbija 2012. godine pokazala da želi da učini veliki napor i u Briselu pregovara o svim pitanjima u odnosima Beograda i Prištine, ali da sa druge strane nisu želeli da razgovaraju o imovini SPC. 

Ističući da se razgovori ne mogu uspešno okončati bez konačnog dogovora o položaju SPC i zaštiti hramova, predsednik Srbije je naveo da je "Srbija jedina zemlja u Evropi kojoj, pored otimanja teritorije, proterivanja građana, nekašnjenog ubijanja i takozvane žetve organa, sada pokušavaju da otmu i kulturnu baštinu pod zaštitom Unesko". 

"Sve ovo je deo procesa menjanja istorijskih činjenica u cilju marginalizacije i eliminisanja Srba i Srbije iz istorije Kosova i Metohije. Ovo istovremeno otkriva i šta je u osnovi nastojanja Kosova u pravcu članstva u Unesko, iako se to nastoji drugačije predstaviti od strane njegovih promotera", rekao je Nikolić. 

Nikolić je naveo da je na teritoriji Kosova i Metohije uništeno 174 verskih objekata, kao i da su rušene stotine kulturnih spomenika i da su južno od Ibra razrušena srpska groblja. 

"Srpski srednjovekovni spomenici nisu rušeni samo tokom oružanih sukoba, već pre i posle njih, što svedoči o nameri i promišljenom postupanju. Na Kosmetu se planski vrši zatiranje materijalnih dokaza o postojanju Srba na ovom prostoru, sa ciljem da se izvrši falsifikovanje istorije i da se stvori nov državni, nacionalni i kulturni identitet, koji podrazumeva nestanak svega što ceo milenijum svedoči o srpskom prisustvu", rekao je Nikolić. 

Navodeći da je takvo postupanje doživelo kulminaciju 2004. godine, kada je u martovskom pogromu ubijeno desetoro Srba, ranjeno i povređeno više od 900, proterano 4.000 ljudi, a srušeno i spaljeno 35 crkava i manastira, Nikolić je rekao: 

"Zamislite da se u vašim zemljama najdraža kulturna baština preda u ruke nekome ko je nije stvarao i ko je u bezbroj navrata pokušavao da je satre. To bi bilo isto kao da ste vuku dali jagnje na čuavnje". 

Nikolić je ambasadore zamolio da se o tome iskreno zamisle kako bi "shvatili kakve su muke snašle Srbe". "Preti nam se oduzimanjem nečega što nam je najdraže, nečega što je u srži naše duhovnosti, identiteta i trajanja", rekao je Nikolić. 

Nikolić je naveo i da je Unesko više puta ukazivao na potrebu očuvanja srpske baštine na Kosovu, a povukao je i paralelu između dešavanja na KiM i onoga što se dešava u Palmiri, gde je Islamska država uništila brojne drevne građevine neprocenjive vrednosti. 

POVEZANE VESTI

Petak 16.10.2015. 17:14
Dobro lopato, sve mi to vidimo! Takvi kao ti ne sluze da otvore nego da zamazu oci! Moj preslog je da uz taj izd/ajnicki referendum date i briselski sporazum na uvid da vidimo sta ste i cije to poklonili! E onda cemo da se razracunamo!
Petak 16.10.2015. 18:57
Ako je Kosovo i Metohija jagnje, sta predstavlja onda Srbija za SNS?? Samo pitam, jer glad je prirodna i bioloska potreba koja se svakim danom mora utoliti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online