Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 14.10.2015.
12:13
blic.rs A

Koliko će nas koštati Evropska unija?

Evropska unija od Srbije traži da omogući integraciju opština na severu u sistem Kosova, poveže „Elektromreže Srbije“ i Kosovsku energetsku agenciju, kojoj treba da omogući članstvo u evropskim organizacijama, da reši pitanje menadžmenta u Hidroelektrani „Gazivode“, te da omogući pozivni broj za Kosovo...

Twitter/Federica Mogherini
Potpisnici Briselskog sporazuma u avgustu: Isa Mustafa, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Prema nacrtu pregovaračke platforme EU, Srbija mora da ohrabri opštine na severu da se integrišu u sistem Kosova, uključujući upotrebu pečata i ostalih obeležja u skladu sa zakonima Kosova, piše u nacrtu pregovaračke platforme EU u koju je Blic imao uvid, kao i da ukine civilnu zaštitu na severu Kosova.

Pritisak na Srbiju

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je sinoć da postoji novi amandman na predlog platforme za pregovaračko poglavlje 35 kojim se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije Srbije i vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova.

Među zahtevima EU je i da "Elektromreža Srbije" i kosovska agencija potpišu sporazum o interkonekciji, kao i da Srbija dopusti kosovskoj agenciji (tamošnjem EMS-u) članstvo u evropskim organizacijama. 

Takođe, Srbija treba da osnuje posebnu firmu za snabdevanje strujom na Kosovu ("Elektroserver") koja bi radila po zakonima Kosova, u skladu sa sporazumom iz Brisela. Od Srbije se traži da reši pitanje menadžmenta u HE "Gazivode" koji je postavio Beograd", piše u dokumentu EU.

List dodaje i da, prema dokumentu, Srbija treba da u dogovorenom roku omogući pozivni broj za Kosovo i da će, "kako Srbija bude vukla korake ka davanju pozivnog broja za Kosovo, tako njeni postojeći mobilni operateri dobijati privremene dozvole za rad na Kosovu". 

Dodaje se, takođe, da Talekom Srbija može da osnuje ćerku firmu na KiM, koja bi radila po zakonima Kosova i bavila se fiksnom telefonijom. 

"Blic" navodi da se u dokumentu EU ne pominju granica niti državna obeležja, već stoji: "Srbija treba da dovrši uspostavljanje svih prelaza i da unapredi kontrolu i/ili zatvori takozvane alternativne prelaze, što je dogovor iz Briselskog sporazuma od 2013. godine". 

POVEZANE VESTI

Sreda 14.10.2015. 12:44
Sto ne napisete koliko nas je do sad kostala evropska unija ??? Nekad se na prste jedne ruke moglo izbrojati sta stranci i tajkuni poseduju u Srbiji a danas se na prste jedne ruke moze izbrojati sta poseduje drzava.
Sreda 14.10.2015. 13:06
ma šta košta da košta, vučić časti !!! kad je beg bio cicija ?
Sreda 14.10.2015. 20:13
Koštaće nas ko sv.Petra kajgana-što se mi uopšte apštimo tamo gde nas neće.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online