Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 14.10.2015.
03:08
D. Dekić - Vesti A

Vučić se spasava izborima i Putinom

Vanredni parlamentarni izbori i pomoć Rusije čine se kao jedni mogući izlaz iz lavirinta u kome se obreo premijer Srbije Aleksandar Vučić pošto mu je Brisel isporučio nacrt platforme od 36 tačaka za pregovaračko Poglavlje 35, koji predstavlja suštinsko priznanje državnosti Kosova.

Tanjug
Dogovor kuću razgrađuje: Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Ovakvu opciju mogućeg rešenja predviđa analitičar Cvijetin Milivojević koji za "Vesti" ukazuje na reči premijera da je njegova stranka na istorijskom maksimumu poverenja birača, pa je moguće da na tome Vučić želi da politički profitira.

- On je pojačao nacionalnu retoriku, što prija ušima njegovih birača, a ako proda Telekom, pa mu i MMF dozvoli da povisi penzije, to će ići u prilog vanrednom glasanju građana - tumači Milivojević.

On kaže da nije vidovit da bi mogao tačno da zna Vučićevo rešenje za ponuđenu platformu Brisela, ali mu je jasno da Vučićevi birači očekuju poruku da Srbija pod takvim uslovima ne želi u EU.

- Mislim da će premijer tražiti još jedan mandat na novim izborima, baš zato što mu biračko telo ne diše u prilog novih uslovljavanja - pojašnjava Milivojević, napominjući da ulazak Srbije u pregovore o poglavljima ne znači i da ona mora da ponuđeno i potpiše.

Ukazuje da deo patriotske opozicije, ali i levica, poput socijalista, spas od ulaska Kosova u Unesko vidi u Moskvi.- Tu se na delu se pokazala priča o našim velikim prijateljima SAD, Francuskoj i Nemačkoj, pa u komšiluku Crnoj Gori i Makedoniji. Vučiću ostaje da zamoli Rusiju da nas spasava od evropskih prijatelja, kao i da paralelno pomoć traži od Kine i zemalja koje su protiv Kosova u članstvu Unesko - kaže ovaj analitičar uz ocenu da je i termin Vučićevog predstojećeg susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi utvrđen kao zagrevanje pred izbore.

Srpski premijer je odabrao da na TV Pinku u nedelju saopšti ide li Srbija posle nešto više od godinu i po dana, opet na izbore. Nakon šefa države Tomislava Nikolića i vicepremijer Ivica Dačić je rekao da on nije za izbore, ali razume o čemu premijer govori, "a to je, da bi nešto mogli da radimo, potrebna je politička stabilnost".

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić ocenio je da se prema opštoj atmosferi koja se pravi u društvu i političkoj klimi čini da je Srbija blizu provere volje građana.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.10.2015. 12:27
piičketine prodane smrdljive vratite komentare
Sreda 14.10.2015. 13:14
A sta nam se to nudi na izborima????
Sreda 14.10.2015. 13:16
Ko je toliko glup da glasa za ovog izddajnika? Zar je moguce da je narod toliko glup???? Kako je to moguce????? Umrecu necu to razumeti!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online