Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 13.10.2015.
14:48
Srna A

Ovako Nenad Popović moli Putina i Kirila da spreče ulazak Kosova u Unesko

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović uputio je pisma ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu u kojima je apelovao da spreče prijem samoproglašenog Kosova u Unesko.

Tanjug
Molba Nenada Popovića

Popović je u pismu Putinu naveo da pojedine zapadne zemlje žele da samoproglašeno Kosovo van redovne procedure prime u članstvo u Unesko i tako Srbiji oduzmu njen identitet, njeno duhovno i kulturno nasleđe.

- Ako se to dogodi, Srbiji će biti oduzeto ono najvrednije i najsvetije što ima, a to je nasleđe svete srpske loze Nemanjića koje je dokaz postojanja srpske države i naše Srpske pravoslavne crkve još od vremena srednjeg veka. Na tom nasleđu, i na svetosavsko-kosovskom zavetu, počiva naš celokupan identitet kao naroda - naveo je Popović.

On je ukazao na to da je na Kosovu i Metohiji evidentirano više od 1.500 spomenika srpskog kulturnog nasleđa, da je to rodno mesto prve srpske srednjovekovne države i da se smatra kolevkom Srbije i duhovnim središtem Srba.

Popović je naveo da su "ti Srbi – u znak poštovanja zajedničkog slovenskog porekla sa braćom Rusima – sebe nazivali Rasi, a prvoj svojoj državi dali su ime Raška".

- Srpski narod je svestan da nema većeg prijatelja od Rusije i zato Vas molim u ime celokupnog srpskog naroda da iskoristite svoj ogromni autoritet i globalno liderstvo da učinite sve što je u Vašoj moći da sprečite prijem Kosova u Unesko - apelovao je Popović u pismu.

On je upozorio da će u suprotnom srpska pravoslavna i sakralna baština biti predata na staranje istim vandalima koji su je uništavali u martovskom pogromu 2004. godine.

- Molimo vas da i danas uvažite naš apel i pomognete nam da se odupremo nepravdi i zlu koje pokušavaju da nanesu Srbiji. Molimo vas da ne dozvolite da identitet celokupnog srpskog naroda, države i crkve bude stavljen u ruke onih kojima je jedini cilj da taj identitet ospore i trajno izmene - naveo je Popović u pismu Putinu.

U pismo patrijarhu moskovskom i cele Rusije Kirilu, Popović je apelovao da ruski patrijarh iskoristi autoritet "verskog poglavara Rusije i lidera čitavog pravoslavnog sveta", i učini sve da zaštiti duhovno i istorijsko nasleđe Srpske pravoslavne crvke na Kosovu i Metohiji i "spreči prijem lažne države Kosovo u Unesko".

- Po istoj matrici kao što su, nedavno, teroristi Islamske države uništili Trijumfalnu kapiju u drevnom gradu Palmiri u Siriji, tako su 2004. godine teroristi na Kosovu uništili Hram Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Obe ove svetinje nalaze se pod zaštitom Uneska, ali to im nije pomoglo da budu zaštićene od uništavanja koje su sproveli islamski fundamentalisti i teroristi - naveo je lider SNP-a.

Popović je istakao da srpski narod u patrijarhu Kirilu lično i "u velikom i bratskom ruskom narodu, vidi jedinu nadu za spas".

POVEZANE VESTI

Utorak 13.10.2015. 15:28
Sve je to u redu. Kome da se za pomoc obratimo nego braci. Jedini problem je sto Popovic nista nezna o Srbskoj istoriji. Jeli moguce da nijedan Srbski politicar pojma nema o istoriji , ukljucijuci tu i Seselja. Vucica je Netanjahu malo mora poduciti ali to ovom nije uslo u glavu. Pa znadu li bar za svetog Jovana Vladimira. Cijom je drzavom on vlada prije Nemanjica i ciji je vladar bio? Nemanjici su znacajna i velika dinastija ali nikako nisu jedini. Ako Netanjahu zna da su Srbi i Jevreji prijatelji hiljadama godina i da su bili bliski jos u vreme Rimske republike, sta to sprecava nase politicare da nauce i shvate. Ako je istorija uciteljica zivota onda nasi politicari nemaju pojma o zivotu. Zalosno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online