Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 05.10.2015.
05:45
B. Đokić - Vesti A

Guriju na teret braća Bitići

Prošlo je više od 16 godina od ubistva američkih državljana braće Bitići, koji su se borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova. Ovaj slučaj još nije rešen, a više nego bilo koji drugi opterećuje odnose Srbije i SAD.

Amerikanci upiru prstom u njega: Goran Radosavljević Guri

Prema saznanjima "Vesti" iz nezvaničnih izvora, Amerikanci na osnovu svojih obaveštajnih saznanja upiru prstom u tri čoveka: generala Obrada Stevanovića, bivšeg zamenika ministra za uniformisanu policiju, inače bivšeg komandanta Posebnih jedinica policije, zatim Gorana Radosavljevića Gurija, bivšeg komandanta Žandarmerije i PJP, u vreme ubistva šef poligona u Petrovom Selu i generala Sretena Lukića, načelnika Štaba MUP-a Srbije tokom sukoba na Kosmetu, koji sada izdržava kaznu od 20 godina zatvora koju mu je izrekao Haški tribunal.

Prema izvorima "Vesti", njih trojicu je optužio jedan od tada najviših rukovodilaca srpske policije, u nameri da sebe spase za neka krivična dela za koja je bio osumnjičen.

Kako je pre dve godine izjavio Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, naređenje za ubistvo braće Bitići je izdao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Vlajko Stojiljković, koji se ubio aprila 2002. godine.

- Kao direktni počinioci ubistva osumnjičena su trojica policajaca, pripadnika Posebnih jedinica policije. Saslušano je nekoliko desetina policajaca, među njima i njih trojica, međutim naišli smo na zid ćutanja. Niko nikog ne želi da optuži. Jedan od trojice osumnjičenih ubio se prošle godine u jednom naselju u okolini Beograda, kako kažu njegove kolege, jer verovatno nije mogao više da izdrži pritisak i stalna saslušanja u vezi s ovim predmetom - kaže nezvanično izvor "Vesti" iz tužilaštva.

Policajci oslobođeni

Sud za ratne zločine je 2009. godine u Beogradu oslobodio krivice Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, bivše policajce, optužene za pomaganje u ubistvu braće Bitići. Tužilaštvo se žalilo na ovu odluku, ali je ta odluka potvrđena 2012. godine i jedine osobe izvedene pred sud u ovom slučaju su definitivno oslobođene.
 

Da podsetimo, braća Ilij (25), Agron (23) i Mehmet (21) Bitići, rođeni su u Čikagu. Poreklom Albanci, početkom sukoba na Kosmetu došli su u južnu srpsku pokrajinu kako bi se borili u Atlantskoj brigadi OVK. Nakon kraja NATO agresije, uhapšeni su 26. juna 1999. godine na administrativnoj liniji Kosova i uže Srbije.

Zbog ilegalnog ulaska u zemlju, osuđeni su na 15 dana zatvora i poslati u zatvor u Prokuplju. Pred istek kazne, 8. jula izvedeni su na sporedni izlaz zatvora, odakle su ih nepoznate osobe odvezle. Jula 2001. godine njihova tela otkrivena su u masovnoj grobnici u Petrovom Selu kod Kladova, u bazi specijalnih jedinica MUP-a Srbije.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.10.2015. 06:41
америнац-исти ће увек да окриве регуларне снаге једне државе само неће бити криви њихови тер-ористи. Ево сада у Сирији окривљују регуларну војску а тер-ористи које они финансирају су " миротворци" али Руси знају ко је ко па само тамане. Све говори да је то иста кухиња чим су упоредили Асада са Слобом. амери су у слободном паду и сада постају нервозни.
Ponedeljak 05.10.2015. 06:47
Као учесник ратова сам на својој кожи осетио да су они који су бежали из војске покушали мене да окриве за нешто што нисдам радио. То је тако јер ми који смо поштовали своју заклетву и бранили земљу испали смо највећеи злочинци а они који су издај-ници постали су хероји. Тако је и војвода Живојин Мишић очити пример како пролазе поштени војници. Србија треба да схвати ко је воли а ко је лаже.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online