Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 01.10.2015.
08:22
Tanjug A

Grčki ministar Tačiju u Njujorku: Podržavam integraciju Kosova

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas je pružio podršku naporima Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama. On se u Njujorku susreo sa kosovskim premijerom i ministrom spoljnih poslova Isom Mustafom i Hašimom Tačijem.

Fonet/AP
Uporno uz samoproklamovano Kosovo, uprkos zvaničnom stavu Grčke: Ministar Nikos Kocijas

- Kocijas je pozvao svog kolegu Tačija da poseti Atinu i izrazio podršku Grčke kosovskim naporima da se pridruži međunarodnim organizacijama, na osnovu međunarodnog zakona i u korist stabilnosti u regionu, naglašavajući da buduća integracija čitavog zapadnog Balkana u Evropsku uniju predstavlja zajednički cilj - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu grčkog Ministarstva spoljnih poslova. 

Kocijas se sa Mustafom i Tačijem sastao 28. septembra, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Zvaničnici Kosova su, navodi se u saopštenju, "zahvalili Kocijasu na njegovoj nedavnoj poseti Kosovu i za doslednu poziciju Grčke prema Kosovu uprkos tome što ga zvanična Atina još nije priznala". 

- Mustafa i Tači su izvestili grčkog ministra spoljnih poslova o najnovijem razvoju situacije na Kosovu i toku reformi, sporazumima i dijalogu sa Srbijom. Oni su ponovo zatražili od Grčke podršku za napore Kosova da se priključi međunarodnim organizacijama - kaže se u saopštenju grčkog ministarstva. 

Navodi se da su kosovski zvaničnici "potvrdili posvećenost svoje vlade borbi protiv verskog fanatizma, učešću u borbi protiv Islamske države i zaštiti i finansiranju obnove hrišćanskih spomenika i crkava". 

Kocijas je ukazao na potrebu za konsolidacijom stabilnosti, bezbednosti i mira u regionu, kao i na veliku važnost uspostavljanja povezanosti i saradnje u jugoistočnoj Evropi, uz učešće svih zemalja u regionu i uz podršku Grčke i EU. 

- Zvaničnici Grčke i Kosova su se na kraju složili da će obe strane raditi na jačanju saradnje i da će uspostaviti radne grupe sastavljene od stručnjaka za evropske pravne tekovine - kaže se u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.10.2015. 08:30
Ništa novo . Prvi ko podržava integraciju Kosova je Vučić pa zašto bi tamo neki Grk bio protiv . Problem sa Kosovom "stanuje" u Srbiji pre svega . Kosovo je dobilo SVE i više od toga od Vučića a ne od nekog drugog .
Četvrtak 01.10.2015. 09:55
Pa i "car" "brat" Putin ce leci na rudu (mora zbog Krima) samo se ceka pravi trenutak . Ne bi bilo prvi put od brace Rusa !!!
Četvrtak 01.10.2015. 17:27
Uvek sam ubedjivao praznoglavce da nam grci nisu prijatelji kako ih pojedinci prestavljaju. ......neko ko je saveznik zlocinacke Amerike, nikada ne moze biti nas prijatelj....ovde se radi o cistoj matematici i njihovom nepriznavanju Kosova......priznajuci Kosovo, mora li bi da pri znaju i "turski Kipar", a to im nije u interesu! !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online