Četvrtak 01.10.2015.
08:22
Tanjug

Grčki ministar Tačiju u Njujorku: Podržavam integraciju Kosova

Fonet/AP
Uporno uz samoproklamovano Kosovo, uprkos zvaničnom stavu Grčke: Ministar Nikos Kocijas

- Kocijas je pozvao svog kolegu Tačija da poseti Atinu i izrazio podršku Grčke kosovskim naporima da se pridruži međunarodnim organizacijama, na osnovu međunarodnog zakona i u korist stabilnosti u regionu, naglašavajući da buduća integracija čitavog zapadnog Balkana u Evropsku uniju predstavlja zajednički cilj - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu grčkog Ministarstva spoljnih poslova. 

Kocijas se sa Mustafom i Tačijem sastao 28. septembra, na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku. Zvaničnici Kosova su, navodi se u saopštenju, "zahvalili Kocijasu na njegovoj nedavnoj poseti Kosovu i za doslednu poziciju Grčke prema Kosovu uprkos tome što ga zvanična Atina još nije priznala". 

- Mustafa i Tači su izvestili grčkog ministra spoljnih poslova o najnovijem razvoju situacije na Kosovu i toku reformi, sporazumima i dijalogu sa Srbijom. Oni su ponovo zatražili od Grčke podršku za napore Kosova da se priključi međunarodnim organizacijama - kaže se u saopštenju grčkog ministarstva. 

Navodi se da su kosovski zvaničnici "potvrdili posvećenost svoje vlade borbi protiv verskog fanatizma, učešću u borbi protiv Islamske države i zaštiti i finansiranju obnove hrišćanskih spomenika i crkava". 

Kocijas je ukazao na potrebu za konsolidacijom stabilnosti, bezbednosti i mira u regionu, kao i na veliku važnost uspostavljanja povezanosti i saradnje u jugoistočnoj Evropi, uz učešće svih zemalja u regionu i uz podršku Grčke i EU. 

- Zvaničnici Grčke i Kosova su se na kraju složili da će obe strane raditi na jačanju saradnje i da će uspostaviti radne grupe sastavljene od stručnjaka za evropske pravne tekovine - kaže se u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

2024 © - Vesti online