Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 30.09.2015.
10:28
Politika A

Srpski "fića" dobar za papu, ali ne i za srpske vladike

Ulazak pape Franje u crni "fijat 500-L" na vašingtonskom aerodromu, umesto u neku luksuznu limuzinu, odmah je doveden u u vezu sa svim onim što je papa više puta govorio o skromnosti. Taj proizvod kragujevačke fabrike automobila, međutim, retko je izbor velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve (SPC). Nema ga u velikom broju eparahija, ali ni među službenim automobilima Patrijaršije u Beogradu.

Reuters
Srpski "fića" zbog pape Franje postao zvezda u svetu

Kako su objasnili u vrhu SPC, službene automobile svaka eparahija kupuje za sebe od sopstvenih sredstava. Ne postoji jedinstvena nabavka ili jedinstven model ili proizvođač koji je službeni automobil cele srpske crkve, piše "Politika".

Javnost je već primetila da su na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, najvišeg tela srpske crkve na kojem učestvuju svi arhijereji SPC, ispred zgrade Patrijaršije u Beogradu, gde se sabor i održava, parkirani mahom luksuzni modeli "audija" i "mercedesa". U SPC tvrde da su sve popularnije i "škode".

Službeno vozilo koristi episkop, a po potrebi i njihovi službenici, i ono je vlasništvo eparahije. Osim putničkih, eparahije imaju često i veća, dostavna vozila za prevoz robe. Sveštenici sami sebi kupuju automobile i među njima ima i "fijata 500-L".

- Ako bi to pomoglo prodaju, onda bismo možda i mogli da razmislimo da uvrstimo domaći "fijat" u službene automobile, ali nisam siguran da bi bilo tako - kaže za "Politiku" izvor iz vrha SPC.

U Eparahiji šumadijskoj, čije je sedište u Kragujevcu, gde je i "Fijatova" fabrika, lokal-patriotizam nije bio presudan prilikom izbora vozila. Modela koji je u SAD provozao papa nema među njihovim službenim automobilima. Arhijerejski namesnik kragujevački, protojerej stavrofor Rajko Stefanović, kaže da ne zna vozi li iko od sveštenika modernizovanog "fiću". Možda samo eparahijski advokat.

Modela iz kragujevačke fabrike nema ni među službenim vozilima Eparahije šabačke, a kako kaže jerej Živorad Selenić, sekretar eparahije, ne vozi ga niko ni od sveštenika.

- Mogu da vam garantujem da u svešteničkom voznom parku nema automobila mlađeg od 10 godina, ni skupljeg od 5.000 evra. A cena "fijata" veća je od toga. Sam episkop Lavrentije ima kao službeni automobil "škodu", čija je vrednost oko 10.000 evra i koja je stara četiri-pet godina - kaže jerej Selnić.

Ipak, u Beogradu postoji sveštenik kog kolege u šali nazivaju promoterom modela koji je bio i papin izbor prilikom obilaska SAD.

Protojerej stavrofor dr Dragomir Sando, koji je i prfesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, ljubitelj je i ponosni vlasnik "fijata 500-L".

Interesovanja za ovaj model, koji se zahvaljujući papi našao na naslovnim stranama svetskih novina, ima i među beogradskim sveštenicima, kaže za "Politiku" Sando.

- Pitaju me kako me služi, ali čini mi se da se više raspituju i interesuju, nego što su zainteresovani za kupovinu. U štampi su ga, pišući o papinoj poseti, često nazivali malim automobiliom, ali to je, zapravo, vrlo komforan auto i meni odgovara - kaže protojerej stavrofor Dragomir Sando.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.09.2015. 12:08
Haha, na automobile je papa (sotona) skroman, ali zato zeli da prekrsti vanzemaljce! Kakva je komedija ovaj Vatikan! Nazalost svakoj komediji dodje kraj!
Sreda 30.09.2015. 12:17
Istina je i potpuno javna stvar da se nasi crkveni velikodostojnici koriste cesto i neopravdano skupim modelima automobila. Ima medju tim automobilima i donacija nasih dobrostojeci ljudi a ima ponekad i neopravdano skupe kupovine. Poznavah jos u ono ( nemogu sa sigurnoscu reci proslo) komunisticko vrema svestenika SPC koi je vozio ficu , starog valjda koliko i on sam. Zivio je vise nego skromno sa svojom porodicom. Sto bi se reklo bozi covjek. Umjesto da bude uzor bio je predmet sprdnje i podsmjeha "vjernom" nam narodu. Nije nam bas lako ugoditi. Kada kritikujemo nasesvestenstvo cesto zaboravimo Srbsko monastvo koje zivi od rada . Koje ustaje u ranim jutarnjim satima, radi i bogu se moli po cjeli dan. Treba ponekad da kritikujemo jer je to nasa crkva ali sa mjerom i da bi nesto ispravili a ne samo da bi ruzili.Ako vec smatramo da smo dostojni te kritike onda nam sigurno uzor i mjerilo vrednosti netreba da bude onaj jezuicki dvolicni glumac cija firma ili ti drzava jos od 50ti godina 20tog vijeka pere krvave mafijaske pare koja je kriva za za mnoga stradanja naroda kroz historiju pa tako dobrim djelo i naseg naroda.
Sreda 30.09.2015. 11:03
može da se vozi i u trotinetu za javnost...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online