Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.09.2015.
04:00
A. Vučićević - Vesti A

Nema leka mališanima s anomalijama glave: Osudili decu na izolaciju

Ministarstvo zdravlja Srbije gluvo je na problem dece rođene sa anomalijama glave. Njihove operacije u inostranstvu koštaju od 10.000 do 100.000 evra i država do sada nije platila nijednu.

V. Sekulić
Neshvatljivo ponašanje države: Dr Živorad Nikolić

Do 2010. takve operacije su se izvodile u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u Beogradu, zahvaljujući neurohirurzima i profesoru doktoru Živoradu Nikoliću, jedinom kraniofacijalnom hirurgu kod nas.

- Ja nisam bio zaposlen u Tiršovoj, već sam tamo gostovao. Radio sam na maksiofacijalnoj hirurgiji Stomatološkog fakulteta u Beogradu. Od 2010. godine prekinute su te operacije. Predložio sam da se pri Tiršovoj osnuje Centar za kraniofacijalne anomalije, da se formalizuje moj status, i da nastavimo da radimo - kaže za "Vesti" dr Nikolić.

Hrvatska zove dr Nikolića

Ni Hrvatska nema kraniofacijalne hirurge, pa decu šalju u švajcarske klinike. Za njih bi otvaranje centra u Srbiji bilo odlično rešenje, jer bi lečenje bilo jeftinije. Osim toga, u Zagrebu su zainteresovani da sa dr Nikolićem otvore ovakav centar.
- Ukoliko Srbija ostane gluva, ja ću otići tamo - rekao je Nikolić.

On dodaje da je potrebno oko 100.000 evra za kupovinu instrumenata, što za tu kliniku ne bi trebalo da je veliki trošak.

- Čini mi se da u Tiršovoj ne žele da idu dalje. Oni među svojim zaposlenima nemaju nijednog kraniofacijalnog hirurga, pa to koriste kao izgovor da se takav centar ne osniva. Niko tu ne vidi decu kakve u Srbiji ima oko stotinu i koja žive sklonjena od očiju javnosti i već pet godina ih niko ne operiše. A zašto da žive s anomalijama ako ih je moguće hirurški otkloniti - pita dr Nikolić.

Njemu nije jasno zašto Ministarstvo zdravlja ćuti i ne preduzima ništa.

- Mene je država školovala u inostranstvu za kraniofacijalnog hirurga. Imam znanje i volju. Nije mi jasno šta koči Srbiju da ima jedan takav centar. Pre 30 godina makar smo imali ugovor s Francuskom, gde su operisana naša deca. Danas nemamo ni to - podseća dr Nikolić.

Inače, operacije se izvode u nekoliko faza, prvi zahvati nekoliko meseci po rođenju, a poslednji oko dvanaeste godine života. Roditelji su izgubili nadu, a mnogi od njih smestili su decu u manastire u okolini Subotice i Paraćina gde nastavljaju da žive okružena brigom monahinja, čekajući na mogućnost operacije.

Sreda 30.09.2015. 10:54
Zato sto drzava ide u EU cije je stanovnistvo jedna velika anomalija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online