Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.09.2015.
07:41

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Rasejanje veliki oslonac otadžbini

Humanitarno udruženje Fond dijaspore za maticu juče je u Beogradu održalo godišnju skupštinu. Pored članova Fonda, humanitaraca i zadužbinara, skupštini su prisustvovali i predsednici gradova i opština koji su prošle godine stradali u poplavama.

V. Sekulić
Postoje 17 godina: Članovi Fonda na Skupštini u Beogradu

Beogradski gradonačelnik je bio sprečen da prisustvuje Skupštini Fonda, ali ga je zamenio Andreja Mladenović. Inače, Fond dijaspore za maticu je prošle godine, obezbedio prvu humanitarnu pomoć ugroženima od poplava u Srbiji, (već drugog dana poplavnog talasa) i to u vrednosti od 50.000 evra.

- Fond dijaspore za maticu postoji 17 godina. Prošle godine smo humanošću pretekli po dobročiniteljstvu i brzom delanju, ako smem tako da kažem, i sami sebe. Govorim o periodu kada su poplave nanele nesagledive štete Srbiji i Republici Srpskoj - kaže predsednik Upravnog odbora Fonda Miloje Milićević iz Berlina. On je podsetio da je Fond formiran avgusta 1999. godine posle NATO agresije.

- Nama u rasejanju najviše nedostaje zavičaj, odnosno, matica, ali nažalost, Srbija, pa i Republika Srpska se prema nama ne odnose materinski, već maćehinski! Zato što zavičaj ne može da se čuva samo uspomenama, mi smo odlučili da ga konkretno čuvamo kroz konstantno pomaganje matici. Zato bi srpska vlast morala da ima ispravniji odnos prema Fondu. Naime, srpska vlada nam duguje nešto više od tri miliona evra i sve dok se ne vrati taj novac, ne možemo da govorimo o korektnom ponašanju srpske vlade - podseća Milićević.

- Fond je prošao kroz mnoge faze, uključujući i situaciju iz 2000. godine, kada je DOS blokirao naša sredstva. Srećom 2008. je ipak deo glavnice, oko tri i po miliona evra, vraćen Fondu u dinarskoj protivvrednosti, ali srpska vlada nam duguje još nekoliko miliona evra - rekao je Živadin Jovanović, direktor Fonda. On je podsetio da je zahvaljujući Fondu izgrađeno mnogo mostova.

Za porez otišlo pet kuća

- Od srpske vlasti, svih struktura, nemamo dovoljno ni razumevanja, a ni pomoći u radu, čak Fond ima štetu od državnih organa, jer nam država godišnje na ime poreza uzima četiri, pet velikih kuća, koje bismo mogli da izgradimo za naše izbeglice proterane iz Hrvatske, BiH i Kosmeta koje i danas žive u kolektivnim centrima - podseća Jovanović. On je dodao da su mnoge nevladine organizacije oslobođene poreza i još ih dotira država.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online