Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.05.2010.
11:08
Vestionline A

Đelić traži ratifikaciju SSP-a u junu

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić zatražio je od zvaničnika Evropske unije u Briselu da, na osnovu očekivanog izveštaja haškog tužioca Serža Bramerca, u junu počne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU - Srbija.

Zatražio ubrzanje procesa pridruživanja Srbije EU: Božidar Đelić

"Tražio sam podršku da se, na bazi onoga što očekujemo od posete tužioca Bramerca, a to je verujemo pozitivan izveštaj, sredinom juna na Savetu ministara EU pokrene procedura za ratifikaciju SSP", rekao je Đelić, koji učestvuje na Evropskom forumu u Briselu, prenosi "Dojče vele".

"Istovremeno sam apelovao na formiranje konsenzusa unutar Unije da se da 'zeleno svetlo' Evropskoj komisiji za razmatranje srpskog zahteva za kandidata za članstvo, podnetog u decembru prošle godine", naglasio je Đelić.

 

EU očekuje konkretne poteze

 

Predsednik Evropskog parlamenta Jirži Buzek se, posle sastanka sa Đelićem, osvrnuo na borbu Srbije protiv kriminala, pogotovo kada je reč o procesuiranju ratnih zločina, naglasivši da mu je poznat stav i predsednika i Vlade Srbije o tom pitanju, ali i da EU očekuje i konkretne korake u tom pravcu.
"San srpskih građana o Evropi može biti ostvaren uz naporan rad. Srbija je počela sa napornim radom i već napravila progres u pravcu naše saradnje. Zapadni Balkan je važan za EU, a Srbija igra odlučujuću ulogu u tom regionu", izjavio je on.

On je posle razgovora s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom i predsednikom Evropskog parlamenta Jeržijem Buzekom, rekao i da je zatražio da se dođe do jedinstvenog stava članica EU o tome da Evropska komisija izradi "mišljenje" za davanje statusa kandidata za članstvo Srbiji u EU.

Đelić je primetio da u junu treba da se održe izbori u Holandiji i Belgiji, a nije izvesno da će se dotad formirati i nova vlada u Velikoj Britaniji, što nisu povoljne okolnosti za postizanje jednoglasnosti oko naloga Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" za kandidaturu Srbije za članstvo.

 

Potpredsednik srpske vlade je rekao da je u susretima s evropskim čelnicima u Briselu, kao i proteklih dana sa visokim zvaničnicima Nemačke i Italije, predložio da se na susretu 2. juna u Sarajevu između predstavnika EU i Zapadnog Balkana razgovara i o snaženju konkretne saradnje u instrastrukturi, energetici, ekologiji, socijalnim pitanjima i ekonomiji znanja.

Time bi zapadnobalkanske zemlje i EU počeli "strategijski dijalog" na tim poljima, gde bi se utvrdili zajednički projekti i dobila i zajednička podrška.

Đelić je potvrdio da je za učešće Srbije i Kosova i Metohije na sarajevskoj konferenciji nađena prihvatljiva formula, ali je podvukao da to nikako ne znači da će Srbija ikada priznati nezavisnost svoje južne pokrajine.

U susretima sa zvaničnicima Evropske unije je, po Đelićevim rečima, veoma ojačan kredibilitet Srbije u onome što srpske vlasti čine na terenu u bitki protiv organizovanog kriminala, jer to nailazi na snažnu podršku svih partnera u evropskoj dvadesetsedmorici. Ta bitka nije dovršena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online