Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.05.2010.
08:05 >> 12:12h
Vestionline A

Ja sa Hisenijem? Nisam obavešten...

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da nije zvanično informisan o postizanju dogovora o formatu učešća prištinskih vlasti na predstojećoj ministarskoj konferenciji Evropska unija-Zapadni Balkan, koja će biti održana u junu u Sarajevu.

"Iako očekujemo pozitivan ishod pregovora o formatu održavanja sarajevske konferencije, nismo još uvek zvanično informisani" o postizanju sveobuhvatnog rešenja, rekao je Jeremić.

Kosmet ne može da bude predstavljen kao suverena država: Vuk Jeremić
 


"Naš stav je poznat, nije se promenio i neće biti popuštanja - Priština mora biti predstavljena u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i u prisustvu UNMIK-a, kao i do sada. Nikako kao suverena država", dodao je Jeremić.


Jeremić je rekao da je Srbija sa Španijom, kao glavnim organizatorom konferencije, "postigla sporazum za koji veruje da će biti sproveden u delo".

List ''Danas'' objavio je juče tekst u kome se navodi da će se ministri spoljnih poslova Srbije i samoproklamovane republike Kosovo, Vuk Jeremić i Skender Hiseni sastati na regionalnom skupu 2. juna u Sarajevu za istim stolom, ali bez slikanja, istaknutih funkcija, zajedničkog saopštenja i uz prisustvo Unmika.


Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos izjavio je, kako su preneli beogradski mediji, da je postignut dogovor svih strana da se konferencija u Sarajevu održi kao nezvanični "gimnih" susret.


Sve strane uključene u organizovanje ministarske konferencije koja treba da se održi 2. juna u Sarajevu slažu se da je za uspeh konferencije neophodno prisustvo svih strana u regionu. Srbija smatra da je neophodno da prištinske vlasti budu zastupljene u skladu sa Rezolucijom 1244, jedini dokument koji prihvataju sve članice EU, dok Priština insistira na tome da bude zastupljena kao nezavisna država i na istom nivou kao i ostale zemlje regiona.

Srbija je za mirno rešavanje statusa Kosmeta

 

Jeremić je naglasio danas u Strazburu da je sporni status srpske pokrajine Kosovo jedno od najosetljivijih pitanja sa kojima se suočava Savet Evrope (SE) i poručio da Srbija neće promeniti mirnu i principijelnu politiku prema kosovskom pitanju.


"Mislim da postaje očigledno da nam se približava novi, obečavajući trenutak na Kosovu. U vremenu pred nama trebalo bi da se udružimo i pronađemo način da rešimo to pitanje na način koji je prihvatljiv za sve odgovorne aktere", poručio je Jeremić.


Jeremić je na sednici Komiteta ministara SE naglasio da bi, paralelno sa tim, trebalo učiniti sve da se izbegne oštra i razdorna debata o Kosovu u forumima kao što je SE.


On je istakao da bi statusno neutralne inicijative ove panevropske organizacije trebalo da se nastave.


Nekontroverzni projekti, kao što je očuvanje i obnova srpske kulturne baštine će, kako je ocenio Jeremić, sačuvati jedinstvo ove organizacije i doprineti smanjenju tenzija na terenu. Jeremić je istakao da bi ti projekti trebalo da doprinesu ostvarenju krajnjeg cilja - istorijskog kompromisa između Srba i Albanaca.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.05.2010. 15:54
"Srbija je za mirno rešavanje statusa Kosmeta"kazao Jeremic ,ma sta ima Jeremic sa Kosovom ,kolko ja znam Jeremic jeste ministar Srbije ,i ne ga povezuje ama bas nista sa Kosovom a ministar za Kosovo jeste Skender Hiseni,prema tome neka gleda svoje poslove ,jer drzava Kosovo ,ima kome da se obrati u slucaju da mu se pomaze tu je matica drzava Albanija ,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online