Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.09.2015.
19:10
Tanjug A

Independet: Na Kosovu vlada harmonija. Đurić: Malo sutra

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je pismo uredništvu britanskog "Independenta" povodom članka o Kosovu u kojem je istakao da više od 200.000 prognanih Srba ne može da se vrati u svoje domove i da je zato govoriti o tome da na Kosovu vlada harmonija u najmanju ruku licemerno.

A. Čukić
Govoriti o harmoniji na Kosovu je licemerno (Foto: Ilustracija)

Đurić je u pismu uredništvu britanskog dnevnika povodom teksta pod naslovom "Kosovo: Harmony prevails in this corner of the Balkans" - Harmonija vlada u ovom delu Balkana -  naveo da neće ulaziti u političku raspravu o međunarodno-pravnom statusu Kosova i Metohije, južne pokrajine Republike Srbije i da smo svesni činjenice da se ne možemo složiti po tom pitanju, kao što se po istom pitanju ne slažemo ni sa vladom u Londonu.

Reklamni materijali, što, kako kaže, tekst svakako jeste, često odudaraju od stvarnosti, ali putopis autora Pitera Dankana, toliko odudara od stvarnosti da je prinuđen da se obrati pismom i skrene pažnju na tačku gledišta potpuno zanemarenu u ovom tekstu.

Prema njegovim rečima, govoriti o oazi harmonije je u najmanju ruku cinično, jer više od 200.000 Srba prognanih sa Kosova i Metohije i dalje ne mogu da se vrati svojim domovima.

- Srbi širom Kosova i Metohije svoja imanja i groblja posećuju u pratnji policije da ne bi bili linčovani, napadi na povratnike su gotovo svakodnevni, a srednjovekovni manastiri Srpske pravoslavne crkve (neki od njih su na listi Uneskoa) su pod stražom policije i međunarodnih snaga (Kfor) kako bi bili zaštićeni od rušilačkog besa albanskih ekstremista - ukazao je Đurić.

Prema njegovim rečima nijedan prodavac turističkih aranžmana, "a vaš autor to jeste", ne bi smeo da bude slep pred ovim činjenicama, jer to nije ni pošteno ni humano.

Kako je naveo u pismu, u tom tekstu može složiti samo u jednom - a to je činjenica da su prirodne lepote srpske južne pokrajine Kosova i Metohije biser Balkana i Evrope.

- Tekst je u svim ostalim segmentima pun činjeničnih grešaka. Srbija se, i pored toga, pridružuje pozivu da se turisti iz prve ruke osvedoče o pomenutim prirodnim lepotama, jer od toga bi imali koristi svi žitelji pokrajine (iako vaš autor prećutkuje da tamo živi iko osim "Kosovara", odnosno albanskog stanovništva) - naveo je Đurić u pismu, dostavljenom Tanjugu.

Piter Dankan, novinar britanskog "Independenta", naveo je u članku da ratna trauma iz minulih decenija danas motiviše stanovnike Kosova koji su puni energije i fiksirani na sigurnu buducnost.

Ono što upada u oči, međutim, je da autor pominje isključivo Kosovare, stanovništvo albanske nacionalnosti, dok o Srbima (Kosovcima) nema pomena, preneo je B92.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online