Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.09.2015.
10:33
Vesti A

Danas sahrana generala Novakovića

Danas će na groblju u Surduku u 14 časova uz visoku vojnu počast biti sahranjen general potpukovnik Mile Novaković, bivši komandant Srpske vojske Krajine.

A. Čukić
Mile Novaković

Novaković je rođen 1950. godine u Kirinu u opštini Vrginmost na Kordunu. Bio je  najbolji pitomac 25. klase Vojne akademije i prvi u rangu ispred 387 njenih polaznika. Kao mladi major bio je prvi u rangu Više vojne akademije. Rat 1991. Prekinuo je njegovo školovanje u Ratnoj školi i na magistarskim studijama. Četiri puta je bio vanredno unapređivan i odlikovan sa četiri ordena.

U ratu je najpre komandovao 4. brigadom  koja je od Korduna brzo napravila slobodnu teritoriju. Bio je na čelu Posebnih jedinica Milicije RSK pod čijom je komandom probijen Koridor kroz Posavinu i uspostavljena kopnena veza naroda Krajine i Republike Srpske sa Srbijom.

Formirao je Srpsku vojsku Krajine i bio njen komandant od 1992. do 1994. godine. Kasnije je bio savetnik predsednika RSK i komandant operacije "Pauk".

Za vreme hrvatske oružane akcije "Oluja", sve do 10. avgusta  komandovao  ostatkom jedinica Srpske vojske Krajine koje su u borbama protiv hrvatskih snaga i  Petog korpusa Armije BiH kod Dvora omugućile kolonama proteranih i izbeglih Srba, među kojima je bila i njegova porodica, da pređu reku Unu i stignu u Republiku Srpsku.

General Novaković je doživeo mnoge nepravde, nije bio miljenik nijedne vlasti. Delio je sudbinu izbeglih Krajišnika  i živeo pod teretom tragedije koja je njegove zemljake pomerila sa vekovnih ognjišta, pod teretom pogibija, masakra srpskih civila kod Medačkog džepa i Maslenice, pod teretom "Bljeska", "Oluje", lažnih optužbi Zagreba protiv njega i optužbi Haga protiv njegovih ratnih drugova koje je branio dobrovoljno svedočeći u Tribunalu.

Bio je predsednik Udruženja rezervnih vojnih starešina SVK i aktivni član Kluba generala i admirala Srbije.

Godinama je sređivao razne dokumente, beleške, ratne dnevnike, svedočenja sa raznih vojnih, političkih i diplomatskih sastanaka sa namerom da ih javno obelodani, ali na žalost, nije stigao. Njegovo srce nije izdržalo. Umro je od infarkta u dvorištu svoje kuće u Surduku 14. septembra. Iz dve braka imao je troje dece, dvojicu sinova i kćerku.

Beograd, Udruženje rezervnih vojnih starešina SVK

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online