Sreda 16.09.2015.
10:33
Vesti

Danas sahrana generala Novakovića

A. Čukić
Mile Novaković

Novaković je rođen 1950. godine u Kirinu u opštini Vrginmost na Kordunu. Bio je  najbolji pitomac 25. klase Vojne akademije i prvi u rangu ispred 387 njenih polaznika. Kao mladi major bio je prvi u rangu Više vojne akademije. Rat 1991. Prekinuo je njegovo školovanje u Ratnoj školi i na magistarskim studijama. Četiri puta je bio vanredno unapređivan i odlikovan sa četiri ordena.

U ratu je najpre komandovao 4. brigadom  koja je od Korduna brzo napravila slobodnu teritoriju. Bio je na čelu Posebnih jedinica Milicije RSK pod čijom je komandom probijen Koridor kroz Posavinu i uspostavljena kopnena veza naroda Krajine i Republike Srpske sa Srbijom.

Formirao je Srpsku vojsku Krajine i bio njen komandant od 1992. do 1994. godine. Kasnije je bio savetnik predsednika RSK i komandant operacije "Pauk".

Za vreme hrvatske oružane akcije "Oluja", sve do 10. avgusta  komandovao  ostatkom jedinica Srpske vojske Krajine koje su u borbama protiv hrvatskih snaga i  Petog korpusa Armije BiH kod Dvora omugućile kolonama proteranih i izbeglih Srba, među kojima je bila i njegova porodica, da pređu reku Unu i stignu u Republiku Srpsku.

General Novaković je doživeo mnoge nepravde, nije bio miljenik nijedne vlasti. Delio je sudbinu izbeglih Krajišnika  i živeo pod teretom tragedije koja je njegove zemljake pomerila sa vekovnih ognjišta, pod teretom pogibija, masakra srpskih civila kod Medačkog džepa i Maslenice, pod teretom "Bljeska", "Oluje", lažnih optužbi Zagreba protiv njega i optužbi Haga protiv njegovih ratnih drugova koje je branio dobrovoljno svedočeći u Tribunalu.

Bio je predsednik Udruženja rezervnih vojnih starešina SVK i aktivni član Kluba generala i admirala Srbije.

Godinama je sređivao razne dokumente, beleške, ratne dnevnike, svedočenja sa raznih vojnih, političkih i diplomatskih sastanaka sa namerom da ih javno obelodani, ali na žalost, nije stigao. Njegovo srce nije izdržalo. Umro je od infarkta u dvorištu svoje kuće u Surduku 14. septembra. Iz dve braka imao je troje dece, dvojicu sinova i kćerku.

Beograd, Udruženje rezervnih vojnih starešina SVK

2024 © - Vesti online