Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 16.09.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Beograd kasno preti vojskom

Nakon što je juče u Mađarskoj počeo da se primenjuje stroži zakon prema počiniocima ilegalnog prelaza granice, Srbija se našla pred novim i za sada nerešivim problemom - šta uraditi s izbeglicama koje Mađarska bude vraćala Srbiji jer su oni došli sa njene teritorije? Da li će i Beograd koristiti vojsku kako bi sprečio povratak migranata u Srbiju na silu?

A. Čukić
Ovde počinju nevolje izbeglica: U Srbiji dobrodošlica, u Mađarskoj žica

- Migranti koji ne uspeju da pređu mađarsku granicu i ostanu na ničijoj zemlji moći će da se vrate u Srbiju i borave u prihvatnim centrima, dok oni koji pređu u Mađarsku, ali budu vraćeni u Srbiju neće biti prihvaćeni - izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je objasnio da oni migranti koji pređu u Mađarsku i budu evidentirani u toj zemlji, a nakon toga na silu vraćeni u Srbiju, neće biti prihvaćeni.

- Mi nikoga na silu nećemo zadržavati na našoj teritoriji i samim tim nećemo dozvoliti nijednoj zemlji da na silu i bez odgovarajuće zakonske procedure i readmisije bilo koga vrati na našu teritoriju - najavio je ministar.

Preti katastrofa

Srbiji preti humanitarna katastrofa ukoliko se desi najgori scenario i svi nevoljnici koji su krenuli ka zapadnoj Evropi budu zaustavljeni na njenoj teritoriji. Hladni dani koji dolaze dodatno će pogoršati uslove prihvata izbeglica. Ministar Vulin najavio je da će država duž severne granice pripremiti niz manjih prihvatnih centara u Somboru, Šidu, Subotici i Kanjiži. Koristiće se već postojeći nekorišćeni objekti. Novac koji je neophodan da se obezbede osnovni uslovi za ljude koji s malom decom kreću na put u nepoznato, Beograd očekuje od fondova EU za izbeglice i, kako tvrdi Vulin, taj trošak neće biti na štetu državnog budžeta.

Prethodno je državni sekretar u Vulinovom ministarstvu Nenad Ivanišević izjavio da Srbija neće prihvatiti izbeglice koje Mađarska bude htela da vrati nazad, po cenu i da rasporedi svoju vojsku na granici. On je precizirao da će Srbija primati nazad ljude na koje se odnosi readmisija, ali da se to ne odnosi na najveći deo izbeglica koji je ilegalno prešao iz Srbije u Mađarsku.

- Mi nikog nećemo da primimo. Zna se šta je readmisija. I po readmisiji ćemo ljude primati. Svi ljudi koji su prešli u Mađarsku, nećemo ih primiti, po cenu da i Srbija postavi vojsku na granici. Nećemo prihvatiti taj broj izbeglica koji Mađarska vraća. I to jeste naš stav od danas i to treba svi da znaju. Ukoliko žele da vraćaju ljude, moraće da ih vrate u Grčku. To je prva zemlja ulaska u Evropsku uniju - precizirao je Ivanišević.

Uhapšeni prvi migranti

Juče su mađarska policija i vojska strogo kontrolisale granicu sa Srbijom, a posle prelaza Horgoš 2, zatvoren je povremeno bio i prelaz Horgoš, tako da je u jednom trenutku granica mogla da se pređe samo na Kelebiji. Pale su i prve žrtve novog režima prema ilegalnim prelascima granice. Grupu od 16 migranata mađarska policija je uhapsila nakon što su u ataru blizu prelaza Reske-Horgoš presekli bodljikavu žicu i probili ogradu ulazeći na teritoriju Mađarske. Njima sada preti i trogodišnja kazna zatvora.

Upitan da prokomentariše izjavu srpskog ministra Vulina da Srbija neće primati nazad migrante koje Mađarska ne primi, portparol mađarske vlade Zoltan Kovač je rekao da Srbija mora da poštuje međunarodne obaveze i potpisane sporazume, među kojima i sporazum o readmisiji.

Vanredno stanje

Mađarska vlada juče je proglasila je krizno stanje u Čongradu i Bač-Kiškunu, dve južne oblasti na granici sa Srbijom zbog masovnih migracija, čime je dala specijalna ovlaštenja policiji i drugim organima. Odluka otvara put za raspoređivanje vojske kao pomoć policiji u graničnim patrolama.

Sporazum o readmisiji koji je Srbija potpisala sa državama članicama EU obavezao je Beograd da primi nazad ne samo svoje državljane kojima je odbijen azil u nekoj od država Unije, već i državljane trećih zemalja. Srbija se, dakle, obavezna da većinu onih koje Mađarska po hitnoj proceduri odbije za dodeljivanje azila, primi nazad. Uskoro bi tako mogle da se pokažu tačnim crne slutnje desničarskih partija u Srbiji da dok evropski zvaničnici čestitaju srpskoj vladi na humanom odnosu prema izbeglicama, članice EU, pre svega Mađarska, koriste svoje pravo iz Sporazuma o readmisiji.

Mađarski "blickrig"

Mađarski mediji su javili da novi režim koji Mađarska namerava da sprovede podrazumeva da će gotovo po automatizmu, u roku od nekoliko sati ljudima koji ipak pristanu da zatraže azil u Mađarskoj taj zahtev odbijati. Oni koji odbiju da se registruju biće gonjeni zbog ilegalnog prelaska granice, sudiće im se po ubrzanom postupku u improvizovanim kampovima na granici, a presuda će im biti izrečena na mađarskom jeziku.

Premijer Mađarske Viktor Orban takođe je juče poručio da će, u svetlu novog zakona koji je u ponoć stupio na snagu, veliki broj zahteva za azil biti odbijen.

- Ako se neko deklariše kao izbeglica, pošto nije podneo zahtev za azil u Srbiji, njegov zahtev će biti odbijen u Mađarskoj jer je Srbija bezbedna zemlja - precizirao je Orban.

- Razgovaramo sa Mađarima. Moraće da otvore granicu - poručio je juče ministar Vulin na graničnom prelazu Horgoš, gde broj migranata raste nakon što je Mađarska potpuno zatvorila svoju južnu granicu.

Istovremeno, u Briselu niko ne postavlja pitanje zašto država članica EU Grčka i država kandidat Makedonija nisu registrovale migrante. Srbija, koja se pridržavala svojih obaveza sada bi mogla najviše da nadrlja i postane po nekim crnim proračunima sabirni centar za čak 100.000 izbeglica, uglavnom iz ratom razorene Sirije.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.09.2015. 20:21
Beograd ih mora primiti.Beograda neće biti ni tako ni tako.Ako ih ne primi bombardovaće ga,ako ih primi Srbi napolje iz Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online