Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.09.2015.
22:48
Srna A

Sa Kosova su proterali Srbe, sad im i grobovi smetaju

Srbi iz Uroševca neveselo su obeležili gradsku slavu - oko dve stotine raseljenih prisustvovalo je službi u crkvi, a onda su obišli razrušeno groblje, sa kojeg su odnesene čak i nadgrobne ploče.

Srna
Raeljeni Srbi proslavili gradsku slavu u Uroševcu: Crkva cara Uroša

Od 15.000 kosovskih Srba, koliko ih je u Uroševcu živelo 1999. godine (u urbanom delu oko 3.000), ostalo je tek dvoje Srba - prota Živojin Kojić i njegova supruga, dok na području opštine živi tridesetak starijih, bez ijednog deteta.

Oni su u danas (11. septembar) u istoimenoj crkvi proslavili gradsku slavu Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, a izlaskom na groblje odali su poštu precima sahranjenim u gradu - zadužbini Nejakog Uroša.

Jednom godišnje, u vreme gradske slave, kaže prota Kojić za Srnu, rasterani Srbi dođu da se prisete mesta gde su rođeni i u kojem gotovo da nije bilo zaseoka, a kamoli sela, niti žive crkve.

- Od pre dve godine duhovni život se vratio u zadužbinu Nejakog Uroša. Vratio sam se i ja sa protinicom, ali se nadam da naš povratak neće biti jedini i da će se za neku godinu i drugi Srbi vratiti na područje Nerodimlja, Babuša, Babljaka, Talinovca, Mačje Stene i još desetak sela - poručuje prota.

Kojić je, poput Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i preosvećenog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, pozvao narod da zemlju ne prodaje i da ostanu dostojni sledbenici Nejakog Uroša po kome je grad dobio ime.

Grad neprepoznatljiv

Snežana Maslar, rođena u Crnogorskoj ulici u Uroševcu, prvi put od ulaska Kfora i NATO trupa na Kosmet, pokušala je da pronađe rodnu kuću i ulicu, ali nije uspela.

- Sve ono što sam ostavila juna 1999. godine, nestalo je i obrisano. "Nikli" su novi objekti čije vlasnike ne poznajem. Da nije Crkve Svetog Uroša, ne bih verovala da je ovo Uroševac - kaže Snežana za Srnu.

Ona ocenjuje da povratak Srba u urbani deo Uroševca nije moguć.

Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u vladi samoproklamovanog Kosova, koji želi da podstakne povratak raseljenih, apeluje da Srbi ne prodaju imovinu.

On poziva raseljene iz Talinovca, Babljaka i Srpskog Babuša da se vrate u izgrađene kuće i ne dozvole da ih lopovi i kriminalci protjeruju.

Srna
Lomljenje slavskog kolača

Po završetku liturgije, Srbi su izašli na groblje i zatekli porušene i oskrnavljene nadgrobne spomenike.

Stotinjak spomenika je porušeno, odnete su nadgrobne ploče, a veliki broj je skinut ili već pripremljen za odnošenje.

Slavica Cvetković, rođena u Nerodimlju, paleći sveću na spomeniku suprugu, kaže da je gradsko groblje u Uroševcu - odraz mržnje prema Srbima.

- Albancima smeta sve što je srpsko i što podseća na Srbe. Prosto se plašim da za neku godinu u Uroševac srpska noga neće smeti, niti moći da kroči - kaže Slavica.

Okupljanje Srba u Uroševcu proteklo je bez incidenata, a policija samoproglašenog Kosova obezbeđivala je crkvenu portu i izlazak na groblje.

POVEZANE VESTI

Subota 12.09.2015. 12:18
Na Kosovu će se zatrrti sve što je srpsko-Gračanica,Pećka patrijaršija,Visoki Dečani,Bogorodica Ljeviška i sve crkve i manastiri postaće džamije i kulturno šiiptarsko nasledje,jer i sbt ro odobrava-dali imamo snage da se suprostavimo ovom zlu koji nam je doneo 21 vek.Dali?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online