Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 19.05.2015.
05:42 >> 09:55h
J. L. Petković - Vesti A

Srbe teraju pljačkom i batinama

Kriminalci nastavljaju da napadaju i pljačkaju Srbe povratnike u selima Kline i Istoka. I pored svih apela predstavnika Srba u Vladi Kosova, razgovora s kosovskom policijom, isticanja problema kod međunarodnih zvaničnika, incidenti se svakodnevno ponavljaju, jer očigledno nadležni za mir i bezbednost sede skrštenih ruku.

Vesti
Prebijeni i opljačkani: Miodrag i Neda Konić

U kuću bračnog para Nede i Miodraga Konića, tokom noći između nedelje i ponedeljka, upale su tri nepoznate osobe, nanele im telesne povrede i opljačkale, pokupile sav novac koji su imali - 140 evra i 3.000 dinara. Lekari su supružnicima konstatovali povrede grudnog koša.

Dan ranije, Milijana Magić iz sela Grabac kod Kline, gledala je kako joj četvorica lopova iz garaže kradu traktor. Kroz suze, ona za "Vesti" priča da je ovo drugi traktor koji su ukrali njenoj porodici. Da bi se zaštitili od napada, kaže, zet i ćerka su postavili kamere oko kuće, ali očigledno da su lopovi to znali.

Razgovori sa ambasadorima

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić sastao se juče sa ambasadorom Norveške na Kosovu Jan Bratuom i ambasadorom OEBS-a na Kosovu Žan-Klod Šlumberžeom. Obojicu je upoznao sa problemima sa kojima se imaju Srbi povratnici, navedeno je u saopštenjima. 

- Preko kamera sam videla njih četvoro. Nisu mogli u moje dvorište jer je jako osvetljeno i jasno bi se videlo šta rade, pa su uzeli merdevine i pokušali da isključe sijalicu. Kada nisu uspeli, isključili su struju na trafo- stanici. Zatim su razbili vrata garaže, razvalili kapiju i odvezli se traktorom. Toliko sam se uplašila da nisam mogla da se snađem. Cele noći sam gledala i kukala. Na kraju, oko pet ujutru, sam smogla hrabrosti, pozvala ćerku, a ona je pozvala policiju - kaže Milijana Magić.

Milijana i njen suprug Radonja živeli su od malo zemljoradnje i njegove penzije. Od kako je on pre dva meseca preminuo, ona je ostala bez ikakvih primanja, a sada, priča, nema čime da ode u njivu gde su posadili pšenicu i kukuruz.

- Verujte ne znam ni šta ni kako da radim. Zadesila me je velika muka. Svi smo ovde uznemireni. Pokušvali smo da sa svima budemo dobri, ali oni upadaju u kuće, pljačkaju... Volimo da živimo tamo gde smo rođeni, ali oni ne daju. Ovde od opstanka nas, izgleda nema ništa - ogorčena je Milijana.

U selu Grabac bez traga je nestalo čak deset pumpi koje meštani koriste da iz bunara crpe vodu. Policija nije našla ni pumpe, ni traktore, ni počinioce.

Napade i pljačkanje povratnika je moguće zaustaviti jedino ako se počinioci što pre privedu pravdi, kaže za "Vesti" Dalibor Jevtić, ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova.

- Na prvom sastanku međuministarske grupe za povratak ću zahtevati da se Ministarstvo unutrašnjih poslova dodatno angažuje po pitanju Kline. Ovo se sada mora podići na najviši nivo jer u poslednjih mesec dana smo imali šest slučajeva napada i pljačkanja povratnika u opštini Klina. Apeli očigledno ne daju rezultate i zato se mora napraviti mehanizam zaštite ovih ljudi unutar Policije Kosova - kaže Jevtić.

Policija ćuti

U ove dve metohijske opštine, Srbe povratnike napadaju i pljačkaju, ali kosovska policija nikada zvanično nije saopštila da li je iko priveden zbog toga. Ni medije, ni ministarstva.

- Usmeno sam mogao da čujem da se slučajevi rešavaju. Pismeno, iako sam to zvanično tražio, nikada nisam dobio podatke o tim slučajevima, niti o rezultatima istraga koje je Policija Kosova vodila o napadima na povratnike u opštini Klina - kaže Dalibor Jevtić.

Napade na Srbe povratnike kosovsko društvo uopšte ne prepoznaje kao problem. O tome albanski političari ne govore, a mediji na albanskom jeziku, osim sporadičnog prenošenja saopštenja Ministarstva za povratak i zajednice - ne izveštavaju.

Povratnici

Prema zvaničnim podacima, u opštinu Klina od 2002. do danas se vratilo 1.360 raseljenih Srba. Danas u 18 sela živi svega oko 220 starijih Srba povratnika. U opštini Istok je izgrađeno 504 kuća za povratnike i zvanično se vratilo se oko 2.700 raseljenih Srba. Danas u toj opštini živi ukupno 1.000 Srba. Osim bezbednosti, jedan od glavnih razloga za ponovni odlazak Srba su i ekonomski razlozi.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.05.2015. 09:42
Nista novo,takodjer se desava i sa albancim ne sever-kosovo,utome ni rec u portalu !
Utorak 19.05.2015. 10:13
Siroti ljudi, srce će mi pući. Ako treba neki jogurt iz Vojvodine, samo recite.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online