Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.09.2015.
15:56
Tanjug A

Nikolić sinu namešta poslove sa Kinezima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u višednevnu poseti Kini poveo je delegaciju u kojoj se, osim njegovih savetnika i stalnih saputnika Stanislave Pak i Ivana Mrkića, nalaze i prva dama Dragica Nikolić i stariji sin Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca. Zato ne čudi što je razgovarajući o kineskim ulaganjima u Srbiju, predsednik domaćinski i očinski insistirao na investicijama u Kragujevac i Šumadiju. Sa predsednikom kineske vlade Li Kećijangom, između ostalog, razgovaralo se o Zastavi Kragujevac, Huavei kineskoj pametnoj kući u tom gradu i industrijskom kompleksu za preradu poljoprivrednih proizvoda u Šumadiji.

predsednik.rs
Tomislav Nikolić, Milan Bačević i Radomir Nikolić iza njega u poseti kompaniji CRBC (China Road and Bridge Corporation)

Predsednik Nikolić je tokom susreta sa predsednikom Vlade Kine Li Kećijangom ocenio da su bilateralni odnosi izvanredni i da je pravi trenutak da dostignu novu fazu, posebno u ekomiji.

- Sada je pravo vreme da ti odnosi, posebno u oblasti ekonomije, dostignu novu fazu u kojoj ćemo zajedno ulagati u izgradnju fabrika. Te fabrike će izvoziti na treća tržišta proizvode napravljene u Srbiji. Meni je najvažniji cilj da zaposlim Srbiju, a vaša pomoć je u ostvarenju tog cilja dragocena - maglasio je Nikolić.

Li je prihvatio Nikolićev predlog da se pređe na novu fazu ekonomskih odnosa i da kineske kompanije počnu da ulažu u proizvodnju u Srbiji, što će doneti nova radna mesta.

- Mi ćemo podstaći kineske kompanije da ulažu u proizvodnju u Srbiji i spremni smo da podržimo sve projekte koje predloži srpska strana. Mi želimo aktivno da učestvujemo u obnovi Srbije - naglasio je Li Kećijang.

On je ponovio da je kineska strana spremna da podrži i nove projekte i kompanije koje bi u njima učestvovale. Li je izrazio spremnost da kineska strana ponovo razmotri uslove finansiranja pruge Beograd-Budimpešta na osnovu inicijative predsednika Srbije.

Nikolić i Li razgovarali su i o preduzećima FAP Priboj, Zastava Kragujevac, RD centru, ZTE u Beogradu, Huavei kineskoj pametnoj kući u Kragujevcu i industrijskom kompleksu za preradu poljoprivrednih proizvoda u Šumadiji, kao prvom od deset istovetnih projekata u Srbiji.

U nedelju, prvog dana posete, Nikolić se sastao sa predsedavajućim kompanije SINOMACH (China National Machinery Industry) Ženom Hongbinom i predsednikom kompanije CMEC Džangom Čunom, sa kojom je potpisan Memorandum o izgradnji pogona za proizvodnju mesa u Kragujevcu.

Proboj u Evropu preko Srbije

Tomislav Nikolić se u Pekingu sastao sa izvršnim potpredsednikom kineske kompanije za proizvodnju telekomunikacione opreme ZTE, Zengom Sujedžungom, istakavši da su standardi ZTE kompanije imrpresivni. On se zahvalio Nikoliću na podršci i rekao da će nastaviti da razvijaju posao u Srbiji.

Kopanija ZTE je osnovana 1985. godine i prisutna je u preko 150 zemalja. ZTE Serbia je u 2011. godini ostvarila prihod od 11 miliona evra, u 2012. 15 miliona, u 2013. 15 miliona, a u 2014. 22 miliona evra. Sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije je u novembru 2014. godine potpisala je Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti reforme našeg sistema odbrane (prvi takav sporazum potpisan sa nekom evropskom zemljom), a u decembru 2015. godine Memorandum o razumevanju i partnerskoj saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.09.2015. 18:14
Е вала нека му је наместио, и треба тако !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online