Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.05.2010.
19:18 >> 20:49h
Tanjug A

Cvetković: U Srbiji nema mesta fašizmu

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležen je večeras u Beogradu u prisustvu predstavnika državnog i vojnog vrha, Vlade i diplomatskog kora i uz poruku domaćina svečanosti, premijera Mirka Cvetkovića, da u Srbiji nema mesta fašizmu, niti bilo kojem drugom zlu.

Žrtve ne smemo umanjivati zbog ideološke pripadnosti: Mirko Cvetković
 


"To je danas civilizacijsko pitanje i pitanje ličnog i državnog dostojanstva", rekao je Cvetković na svečanosti u Velikoj ratnoj sali nekadašnjeg Generalštaba.


Predsednik Vlade Srbije istakao je da je Dan pobede za čitav svet praznik mira i trijumf pravičnosti, ali i dan koji opominje na strahote Drugog svetskog rata.


Cvetković je podsetio da se na današnji dan obeležava i Dan Evrope, jer je savremena Evropa utemeljena na načelima borbe protiv nacizma i fašizma - na principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje.


Ovo je, primetio je premijer, dan u kojem istorija opominje čovečanstvo kakve sve posledice mogu imati nasilje, rasna i verska netrpeljivost i genocid.


U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko 50 miliona ljudi, a ratna razaranja pogodila su 61 državu i praktično 80 odsto stanovništva zemljine kugle, uključujući tadašnju Jugoslaviju i Srbiju, koje su takođe imale ogromne ljudske gubitke.


"Naša zemlja je među prvima pružila otpor smrti, strahu i poniženjima koje je doneo talas fašizma", rekao je predsednik Vlade i dodao da smo i stoga obavezni da potomstvo podsećamo da su države i narodi dužni da čine sve kako ne bi prevideli opasnost od pojava nehumanih ideja.

Ivica Dačić, Mirko Cvetković i Dragan Šutanovac


"Pouke ratova upozoravaju da tolerisanje nasilja, indiferentnost i nebriga mogu da dosegnu fatalne razmere. Ideal slobode, kao univerzalne kategorije, i danas je temelj razvoja svakog društva", rekao je Cvetković.


Sećanje na one koji su nam podarili slobodu, istakao je on, nameće nam obavezu da razumemo jedni druge, da stvaramo i branimo osnovne civilizacijske tekovine, da ne dozvolimo da ideološke razlike usmeravaju jedne protiv drugih, sa svešću da poštujući druge najbolje poštujemo i sebe same.


Cvetković je rekao da ne smemo zaboraviti da je Drugi svetski rat na ovim prostorima proizveo ideološke i građanske, ali ne manje fatalne sukobe:
"Kragujevac, Kraljevo, Jasenovac, Jajinci, Staro Sajmište, Novi Sad, Niš i brojna druga masovna stratišta su bolne rane tog rata koje se i danas osećaju i opominju da se zločini nikada ne smeju ponoviti".


On je pozvao na pamćenje i poštovanje svih onih koji su ginuli za slobodu - pripadnika naših naroda, pripadnika drugih naroda i Sovjetske armije, koji su učestvovali u oslobađanju naše zemlje od fašizma.


"Žrtve ne smemo umanjivati zbog njihove ili naše ideološke pripadnosti", istakao je Cvetković.


Prema njegovim rečima, Srbija na balkanskoj vetrometini je područje gde su se vekovima prelamali interesi velikih i moćnih država, njena istorija je zapravo istorija ratova, a Srbija danas zna da se za mir i slobodu mora boriti mirnim sredstvima i da je to jedini put očuvanja nacionalnih potencijala.


"U Srbiji nema mesta fašizmu, niti bilo kom zlu i to je danas civilizacijsko pitanje i pitanje ličnog i državnog dostojanstva", rekao je Cvetković, "kao što se za zločine počinjene u novijoj istoriji na ovim prostorima zločinci ne mogu sakriti iza naroda kojem pripadaju, niti im se sme dopustiti da izbegnu ruku pravde".


Naš cilj je da Srbija postane ključni partner svima koji žele mir i stabilnost u ovom regionu.


Naš zadatak je da zaštitimo dostojanstvo i obezbedimo pravo svakog gađanina da živi u demokratskom društvu i da, braneći sistem međunarodnog prava, obezbedimo stabilnu budućnost i ekonomski razvoj.


Naš interes je da uredimo državu po evropskim normama i produbimo regionalnu saradnju i prijateljske odnose sa svetskim centrima političke i ekonomske moći, poručio je premijer Cvetković.


Srbija, ma koliko u svetskim okvirima bila mala zemlja, po potencijalima i geostrateškom položaju predstavlja nezaobilazan faktor izgradnje bolje budućnosti za sve koji žive u ovom regionu. Saradnja zemalja regiona u svim oblastima je imperativ boljeg života za sve države i građane ovog dela Evrope, zaključio je Cvetković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online