Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 25.08.2015.
10:41
Tanjug A

"Tačijeva tajna služba sprema lažne optužnice protiv Srba"

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je da je vreme da se proces normalizacije odnosa u prvom delu implementacije prvog Briselskog sporazuma zaokruži, što bi omogućilo formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji.

M. Karović
Hašim Tači glavni je kočničar u uspostavljanju dijaloga: Milovan Drecun

Povodom nove runde dijaloga u Briselu, Drecun je rekao da je neprihvatljivo više odugovlačiti zaokruživanje procesa primene prvog Briselskog sporazuma i da u tom smislu postoje očekivanja da će se danas postići konačni dogovor o tri problema koja do sada nisu rešena.

Drecun je, u Jutarnjem programu RTS-a, istakao da je ZSO temeljni stub Briselskog sporazuma i da su veoma blizu dogovori o energetici i telekomunikacijama.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je ukazao da do sada Priština nije bila spremna da prihvati izvršne nadležnosti ZSO i da je izvršen pritisak od strane Brisela i od Vašingtona da se prihvate izvršne nadležnosti, što je dogovoreno.

Remetilački činilac je ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači, koji je suočen sa mogućnošću da se protiv njega i njegovih najbiližih saradnika podignu optužnice od Specijalnog suda koji će biti formiran za suđenje pripadnicima OVK, pribegava neprihvatljivim političkim provokacijama i manevrima, ocenio je Drecun.

Tačijeva ilegalna tajna služba priprema izmišljene optužnice sa namerom da se podignu stotine novih optužnica protiv pripadnika bivših i aktuelnih naših snaga bezbednosti, mnogih ljudi koji su tada bili u civilnim i lokalnim strukturama, kazao je Drecun.

- Kao predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju sam nešto posebno interesantan toj službi - tvrdi Drecun.

ZSO neće biti RS

- ZSO, ne bi trebalo da bude nova Republika Srpska, već bi se našao institucionalni okvir koji će uvažiti posebnost položaja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i omogućio mu normalan, održiv i perspektivan opstanak i povratak onih koji su proterani, a koji će biti priznat od Prištine i međunarodne zajednice - objasnio je Drecun.

Potom bi se na dnevni red briselskog procesa stavilo pitanje imovine, rekao je Drecun i upozorio da Priština želi da usvoji zakon za stvaranje agencije za verifikaciju imovine i da se priprema podmukli plan da se spreče Srbi, kojima je oteta imovina da povrate tu imovinu.

Slučaj Ivanović

Komentarišući odluku o produženju pritvora lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, Drecun je ukazao da je "isti rukopis i kod Ivanovića i kod generala Momira Stojanovića i kod mnogih novih optužnica koje će se pojaviti".

Drecun je istakao da ga zabrinjava što taj rukopis nije samo iz Prištine, nego da njega ima i iz Beograda, što među nekim diplomatama, što među pojedincima koji se nalaze, na žalost, u sistemu nekih državnih organa.

- Slučaj Ivanovića pokazuje da je sve izašlo iz normalnog sudskog procesa, da to postaje brutalan obračun sa pojedincem - ocenio je Drecun.

- To postaje politički slučaj, jer su Ivanoviću ugrožena osnovna ljudska prava, a čudnm ponašanjem i neprihvatljivim objašnjenjima suda nateran je da štrajkuje glađu i ugrožena su mu prava na život i pravično i fer suđenje u razumnom roku - dodao je Drecun.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.08.2015. 11:35
Drecune majmune jedi ggovvnaaa . Nema većeg novinarskog lažova i ulizice od Drecuna .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online