Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.08.2015.
15:29
Tanjug A

"Očekujemo formiranje ZSO bez novih uslovljavanja Prištine"

Koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) Ljubomir Marić očekuje da se u Briselu 25. avgusta postigne sporazum o okviru i principima za uspostavljanje ZSO i navodi da bi, u tom slučaju, u narednih nekoliko meseci moglo da počne formiranje te zajednice.

Tanjug
Formiranje Zajednice srpskih opština svima u interesu: Ljubomir Marić

Marić naglašava da još postoje tačke sporenja, među kojima su status zaposlenih u ZSO, finansiranje, uređivanje imovine, ali ističe da je pristup međunarodne zajednice sada drugačiji i da očekuju da se pitanje ZSO, koje je od prvog dana postizanja Briselskog sporazuma odlagano, konačno zatvori.

On navodi da ne očekuje nova uslovljavanja Prištine, jer je cilj da se postigne sporazum, što bi sa novim uslovljavanjima bilo teško.

- Ukoliko se dogovore okvir i principi ZSO, u narednih nekoliko meseci moglo bi da se uđe u sprovođenje sporazuma - kaže Marić, ali naglašava da to u većoj meri zavisi od Prištine.

Srbija uradila šta je do nje

Upitan da li očekuje neka nova uslovljavanja u Briselu, Marić kaže da bi sa novim uslovljavanjima teško moglo da dođe do sporazuma.

- Veći je interes da se postigne dogovor, samim tim uslovljavanje mora da se ograniči jer do sad smo videli da je Vlada Srbije sa svoje strane sprovela sve što je traženo, ostala je ZSO koja treba da se sprovede isključivo u Prištini. Tu Beograd nema odgovornost i nadležnost da može da sprovede taj deo sporazuma tako da mislim da je došlo vreme da se to realizuje - navodi Marić.

I dalje postoje sporna pitanja

Upitan da li ima novih informacija iz kosovske vlade o približavanju stavova o tome kako bi ZSO trebalo da izgleda, Marić odgovara da postoje još dva, tri otvorena pitanja, među kojima naglašava status zaposlenih u ZSO, kao i da je Briselski sporazum tu jasan - to bi trebalo da budu zaposleni u javnoj upravi.

Marić navodi da bi pitanje finansiranja trebalo da bude utvrđeno dogovorom u Briselu, a kasnije sa više detalja uređeno statutom ZSO. 

- Ima još pitanja koje ne možemo sada da istaknemo zbog procesa koji traje, a o kojima treba da se dogovorimo - navodi Marić.

On ocenjuje da Priština, kao i obično, izbegava da dođe do konačnog dogovora, jer su to teške odluke za njihove političke predstavnike, zbog čega je proces od početka opterećen negativnim pristupom i zloupotrebama upravo u političke svrhe.

- Mislimo da je sad pristup međunarodne zajednice daleko drugačiji, da se očekuje da se zatvori to pitanje koje je od prvog dana prolongirano, tih prvih šest tačaka Briselskog sporazuma u vezi sa ZSO. Mislim da je sad nakon rešavanja pitanja Specijalnog suda jedina obaveza koje je ostala i koja se prolongirala za Prištinu bila ZSO - navodi Marić.

Na pitanje kad očekuje da ZSO bude formirana ukoliko dogovor o tome bude postignut u Briselu, Marić kaže da postoji opravdani strah da će ponovo doći do odlaganja i nakon postignutog sporazuma, te da će ukoliko neka pitanja ostanu otvorena i ako ne budu razmotreni svi detalji, biti teškoća na terenu i u izradi statuta ZSO.

On je podsetio da je upravljački tim već izradio svoju verziju statuta, ali da je, zbog nedefinisanih i otvorenih pitanja u Briselskom sporazumu i planu za implementaciju, došlo do kočenja i različitih tumačenja sporazuma.

- Ako sve bude raščišćeno, ako se dogovore okvir i principi tako da omoguće da statut bude jednostavnije urađen, mi ćemo moći u narednih nekoliko meseci da uđemo u sprovođenje tog sporazuma, ali to zaista puno zavisi od Prištine - kaže Marić.

Slab uticaj Srba

On dodaje da uticaj Srba, iako jesu deo institucija u Prišini, nije toliko jak, ali i navodi da su Srbi spremni da u punom kapacitetu daju podršku tom procesu i da sa njihove strane neće biti kočenja ni usporavanja.

- ZSO je naš cilj, razlog zbog kog smo podržali Briselski sporazum, i ne vidim da je sa naše strane nešto sporno - kaže Marić i dodaje da će brzina sprovođenja sporazuma pre svega zavisiti od posvećenosti institucija, odnosno političkih struktura vlasti u Prištini.

Marić ne želi da govori o narednim koracima u slučaju da sporazum o ZSO ne bude postignut 25. avgusta, navodeći da "ne želi da razmišlja u pravcu da neko nastavlja da blokira proces".

- Moramo da istaknemo da je prva tačka koalicionog sporazuma uspostavljanje ZSO, da je podrška Srba celom Briselskom procesu upravo zbog ZSO i ne bih voleo da razmišljam u pravcu da neko nastavi da blokira proces i da ga ne podrži, jer plašim se da su sve opcije posle otvorene - kaže Marić.

Značaj ZSO

Marić navodi da će izgled, struktura i organizacija ZSO biti jasnija nakon postizanja dogovora, podsetivši da se na tome, kao i na nacrtu statuta, već radilo. Precizira i da će ZSO činiti sve opštine sa srpskom većinom na KiM, odnosno njih deset, i dodaje da je planirano osnivanje još dve opštine Prilužje i Gora, koje će, ukoliko to žele, takođe biti deo zajednice.

Marić naglašava značaj ZSO za razvoj privrede budući da je ekonomski napredak uvek ograničen administrativnim kapacitetima, jer nijedan privrednik ne može sam da se izbori s procedurama, dokumentacijom, imovinskim pitanjima.

- Kad bude formirana ZSO oni će imati kuću, adresu koja može sve da objedini i kroz koju taj proces može da se obavlja - navodi Marić i dodaje da bi formiranje ZSO olakšalo otvaranje novih radnih mesta.

Marić podseća da su na stolu u Briselu 25. avgusta i pitanja o kojima se prošli put razgovaralo na premijerskom nivou - energetika i telekomunikacije.

- Međunarodna zajednica želi da konačno zatvori sva otvorena pitanja, pa da se zajednicki sve te oblasti zaokruže - kaže Marić i dodaje da očekuje da će srpska strana kao jednu od tema izneti i puštanje lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića da se brani sa slobode.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online