Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 21.08.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Arči budžet za još više vlasti

Najava srpskog premijera Aleksandra Vučića da će Srbija i treći put od Đurđevdana, 2012, ići na republičke izbore, nametnula je pitanja zašto bi i pored visokog rejtinga tražio proveru naroda i da li siromašna zemlja u kratkom periodu treba da troši ogroman novac na kampanje i glasanje.

Reuters
Želi da prigrabi svu vlast: Aleksandar Vučić

Analitičari se slažu da je premijer osetio momenat povoljan za novi trijumf. Reč je, prema oceni analitičara Jovana Komšića, o osećaju Vučića da je sada pravi politički trenutak za podršku na republičkim, ali i vojvođanskim i lokalnim izborima.

- U toj sinergiji bi da obezbedi i više izlaznosti i podrške u pokrajini jer u natpolovičnoj većini koja se meri, Vučić i SNS imaju polovinu svojih naprednjačkih glasova. Problem su apstinenti kojih je skoro 40 odsto, a oni se mogu mobilisati opštim izborima za dobijanje mandata do 2020. - pojašnjava Komšić za "Vesti" i ukazuje da je u razvijenim demokratijama neracionalno u jednom četvorogodišnjem mandatu posle redovnog izlaska na birališta 2012. s mandatom do 2016. ići još dva puta vanredno.

Nije zabranjeno, kaže Zlatko Minić it Transparentnosti Srbija, ići u izborne utakmice na manje od dve godine, ali je neobično da se to radi na polovini mandata i u momentu kad naprednjaci imaju apsolutnu većinu.

- Deluje kao političarenje to začikivanje opozicije: Evo vam opet izbori, a čini se da bi vlast ili da produži svoj mandat, ili oseća da joj ovaj momenat ide naruku zbog nekih pozitivnih pomaka, a strahuje od negativnih u naredne dve i po godine koliko ima do redovnih izbora - tumači Minić za "Vesti".

On ne vidi razlog da se ide na republičke izbore jer, kako ukazuje, vlast SNS-a je više nego stabilna i bez koalicionih partnera.

Skupa igračka

Zlatko Minić, uz opasku da vlast za izlazak na izbore ima opravdanje u rečenici "demokratija košta", objašnjava da osim trošenja novca, ima i indirektnih troškova skupih za Srbiju.

- Zbog izbora se odlažu mnogi potezi i niz aktivnosti važnih za napredak zemlje- objašnjava naš sagovornik, pitajući da li je razlog za novi izlazak na birališta "neko me izaziva, pa da mu pokažem".

Izbori 2012. su inače, bez predsedničkih, koštali 17,4 miliona evra, plus 20 miliona za stranačke kampanje samo iz javnih izvora, a prošlogodišnji vanredni martovski 11,46 miliona.

- Izbori s druge strane potroše i mnogo vremena, jer se u perodu kampanje, pa potom i formiranja vlade ništa drugo ne radi - smatra Minić.

Vučiću je, kako ukazuje stručnjak za medije Cvijetin Milivojević, bolje da sledeće izbore organizuje što pre jer ako čeka pun četvorogodišnji mandat svašta će se desiti, a ništa dobro na socijalnom i ekonomskom planu. Zato mu je, ističe on, bolje da ih organizuje dok se dobro kotira.

- Lider SNS-a ima natpolovičnu većinu na osnovu "buldožer kampanje" koja zahvata i levi i desni deo biračkog tela. Pri tom ništa od proklamovanog nije ispunio, pa ako ne ide ponovo na izbore što pre, to neispunjavanje obećanja moglo bi da ga košta - kaže Milivojević.
Srpska napredna stranka po njegovoj oceni izgleda kao nekada Socijalistički savez radnog naroda, odnosno veliki front bez jasne ideje.

- Glasače, osim egzistencijalnih pitanja, zanima i kako će Srbija otvoriti poglavlja sa EU, a da ne potpiše predaju Kosova i kako Kosovo postaje član sve više međunarodnih sportskih organizacija, a uskoro možda i Uneska - pojašnjava Milivojević čemu izborna žurba.

Česta merenja rejtinga

Srpski premijer često proverava svoj rejting, a koliko su učestala takva istraživanja pokazuje i agencija Faktora plus. Posle martovskih izbora 2014, već krajem maja Vladi Srbije i Vučiću je verovalo 69 odsto građana, da bi već početkom jula SNS imao rejting 50,5, a krajem jula Vučić ocenu sa 4,1 dok je sledeći bio Ivica Dačić sa 2,9. Od kraja decembra prošle godine SNS ima natpolovičnu većinu: tada 51,1 odsto, u aprilu 2015. 50,6, a krajem jula 50,7, da bi u drugoj nedelji avgusta Vučić opet bio ubedljivo najpopularniji u Srbiji.

Predomislio se!

Aleksandar Vučić je pre mesec dana izjavio je da misli da Srbiji izbori nisu potrebni, ali da nikada nije moguće isključiti tu situaciju jer ne želi da na silu bude predsednik Vlade.
- Mislim da nam izbori nisu potrebni jer su nam planovi veliki. Imaćemo više auto-puteva urađenih u 2016. i 2017. godini nego ikada ranije - rekao je tada srpski premijer.

POVEZANE VESTI

Petak 21.08.2015. 19:31
E kad bi ovaj peeeeeeedddeeeeeeerr imao muuddaa da da ostavku ko Cipras,to bi bilo idealno.
Petak 21.08.2015. 19:00
Критиковали смо Вучића и одмах су Ботови избрисали коментаре .
Petak 21.08.2015. 19:53
Tik-tak, tik-tak...us*ro se vucko da ce ga EU pre vremena pustiti niz vodu hehehe njonja je to, tako je i dosao na vlast.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online