Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.08.2015.
17:39
Tanjug A

"Albanci u Specijalnom sudu samo kao optuženi"

U Specijalnom sudu za zločine OVK, čije će sedište biti u Hagu, zaposleni će biti isključivo stranci, a Albanci sa Kosova će tu biti samo u svojstvu optuženih, uz ponekog advokata ili pripadnika policije, koji će biti angažovani za pomoć prilikom hapšenja osumnjičenih, objavio je portal albanske TV Čenel.

Reuters
Da li će pripadnici OVK konačno odgovarati za svoje zločine?

Inače, odluka o formiranju tog suda je Konačna i eventualna žalba opozicije Ustavnom sudu ne zadržava proces formiranja te pravosudne institucije.

Prema Zakonu, kako se navodi, sedište suda osim u Hagu može biti i na Kosovu.

Zakon o Specijalnom sudu predviđa kompletnu organizaciju, strukturu i nadležnosti Suda i Tužilaštva.

Tako će Specijalni sud činiti: Osnovni sud, Apelacioni i Vrhovni sud, ali i admnistrativne kancelarije koje će biti sastavljene od kancelarije za zaštitu žrtava, kancelarije za zaštitu i podršku svedoka, pritvorske jedinice, kao i od Advokata naroda.

Kancelarija Specijalnog tužioca, koja će preuzeti mandt i osoblje "operativne grupe" za specijalne istrage, biće nezavisna kancelarija za istragu i krivično gonjenje u okviru jurisdikcije Specijalnog suda i Tužilaštva.

Ko će činiti Specijalni sud

Sudovi će biti sastavljeni od: individualnih sudija, koji će po potrebi obavljati zadatke sudija u prethodnom postupku; sudskog veća koje će biti sastavljeno od trojice sudija i jednog rezervnog sudije, zatim panela Apelacionog sudasa stavljenog od trojice sudija i panela Ustavnog suda sastavljenom od trojice sudija.

Takođe Sud će činiti i individualne sudije, koji će po potrebi obavljati druge zadatke po Zakonu o Specijalnom sudu.

Predviđeno je, kako se navodi, da čitav proces regrutovanja zaposlenih u Specijalnom sudu bude završen do kraja ove godine s obzirom na to da se očekuje da Sud počne sa radom početkom 2016.

Top Čenel je objavila da se očekuje da će optužnice biti protiv visokih zvaničnika OVK.

Dan nakon što je Skupština Kosova usvojila Zakon o specijalnom sudu za ratne zločine, na Kosovu se spekulisalo o tome ko će biti procesuiran, a među imenima pominju se i visoki sadašnji i bivši zvaničnici.

Gotovo svi prištinski mediji objavili su spisak sa desetak imena koje je na svom Fejsbuk profilu objavio novinar Miljaim Zeka, a za koje tvrdi da su potencijalni osumnjičeni za ratne zločine, a među kojima je kao prvi označen bivši glavnokomandujući Generalštaba OVK i bivši premijer Kosova Agim Čeku.

Na spisku je i aktuelni zamenik premijera, Hašim Tači, koji je bio direktor Političke direkcije OVK, aktuelni predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji, inače bivši šef Nacionalne informativne službe, kao i aktuelni poslanici Daut Haradinaj, bivši komandant OVK, Redžep Seljimi, bivši član Generalštaba OVK, kao i Fatmir Ljimaj bivši član Generalstaba OVK.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online