Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.08.2015.
17:20
J. L. Petković - Vesti A

Farsa ili poslednja nada?

Novi specijalni sud koji će procesuirati zločine OVK će obuhvatiti ratne zločine počinjenje u periodu od 1. januara 1998. godine do 31. januara 2000. godine, a tretiraće ratne zločine protiv čovečnosti: ubistvo, istrebljenje, porobljavanje, deportaciju, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo, prisilnu trudnoću i svaki drugi vid seksualnog nasilja, progon na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili verskoj osnovi, prisilni nestanak lica kao i druge ratne zločine definisane međunarodnim pravom.

A. Čukić
Hoće li zločince stići kazna: Slike nestalih Srba na Kosovu i Metohiji

Do suda je potrebno napraviti još nekoliko proceduralnih koraka, između ostalih potpisivanje memoranduma između Kosova i Holandije, gde će se sud i nalaziti. Kako se najavljuje, optužnice se mogu očekivati tek početkom naredne godine.

Aleksandar Jablanović, predsednik Srpske liste na KiM kaže da će u ovom procesu biti velika i uloga Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije koji će pružiti dokaze za neki od slučaja, a da će dokaze pružiti i relevantne međunarodne institucije.

- Nijedan sud niti presuda ne može da nam vrati one koji su stradali u tešim ratnim zločinima, ali će se oni koji su te zločine počinili naći pred licem pravde. Sigurno je da će ovaj sud prodrmati jako moćne i političke i biznis strukture na Kosovu - kaže za "Vesti" Jablanović.

Koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije Milorad Trifunović podvlači da porodice koje tragaju istinom o svojim najbližima očekuju mnogo, ali podseća da će najveći problem i pred ovim sudom biti zaštita svedoka.

- Očekujem mnogo, iako je odluka o sudu došla kasno jer su mnogi svedoci preminuli, a mnogi zastrašeni. Zato je zaštita svedoka veoma bitna. Uzdamo se u pravičnost tog suda, i spremni smo da 24 sata budemo na raspolaganju sudu ukoliko je potrebna naša pomoć i dokumentacija koju posedujemo. Takođe, očekujem i da međunarodne snage koje su na Kosovu tada boravile, a koje su pored puške imale i kamere i fotoaparate, dostave svoje materijale sudu, otvore dosijee i pomognu da se dokumentuju zločini, ne samo nad Srbima, nego i nad mnogim Albancima koji su stradali jer nisu bili voljni da idu u rat. Apelujem na sve vojnike koji su bili 1999. godine na Kosovu, da stave humanost na prvo mesto, i daju svoje arhive sudu - kaže Trifunović.

On se takođe nada, da "pet komandanata međunarodnih snaga koji su dolaskom NATO snaga podelili svoje zone odgovornosti na Kosovu smatraju komandno odgovornim i komandante OVK, koja je pred njihovom očima činila zločine".

Na spisku Tači i Čeku?

Zakon o Specijalnom sudu za zločine stupiće na snagu kada ga potpiše kosovska predsednica Atifete Jahjaga, a specijalni predstavnik EU za Kosovo i Metohiju Samuel Žbogar najavio je da će prve optužnice biti podignute početkom naredne godine. Novinar Milaim Zeka, kojeg privodio Euleks zbog navodnog otkrivanja identiteta zaštićenih svedoka, je na svom Fejsbuk profilu objavio spisak sa desetak imena za koje se veruje da su potencijalni osumnjičeni za ratne zločine. Kao prvi je označen bivši glavnokomandujući Generalštaba OVK Agim Čeku. Pored njega tu je i Hašim Tači, Kadri Veselji, i aktuelni poslanici Daut Haradinaj, Redžep Seljimi, kao i Fatmir Ljimaj.

Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih Srbima svim šefovima Unmika i Euleksa, dostavljali su spiskove sa imenima pripadnika OVK koji su porodice identifikovale kao direktne izvršitelje ili nalogodavce ubistava 318 Srba. Među njima su imena Ramuša Haradinaja, Nasera Keljmendija, Sulejmana Seljimija, Fatmira Ljimaja i Samija Ljuštakua, lica sa čijim se imenima licitira da će se naći na novim optužnicama od kada je završena istraga Klinta Vilijamsona.

Gordana Đikanović iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika ističe da su se sada i formalno stekli uslovi da se formira sud za zločine OVK i primećuje da se glasanje poklapa sa obeležavanjem godišnjica najmonstruoznijih zločina koji su nad Srbima.

- U leto 1998. godine i godinu dana kasnije, po dolasku takozvanih mirovnih misija, dogodili su se zločini u Orahovcu, Starom Gracku, Cernici, Mušutištu... Mi kao porodice kosmetskih stradalnika nemamo nikakvu drugu opciju nego da se nadamo da će pravda biti zadovoljena - ističe Gordana Đikanović.

U periodu obuhvaćenim zakonom sa Kosova je proterano oko 250.000, većinom Srba, dok je 3500 kidnapovano i ubijeno.

Predmet i trgovina organima

Specijalni sud će se baviti i istragom navoda iz izveštaja specijalnog izvestioca Parlamentarne skupštine Evrope Dika Martija o ilegalnoj trgovini organima srpskih civila od 1998. do 2000. za koju su optuženi bivši pripadnici OVK.
Specijalni istražitelj EU Klint Vilijamson je, u svojstvu specijalnog tužioca postavljenog od EU, svojevremeno do izvesne mere potvrdio Martijeve optužbe koje su šokirale svet.
Vilijamson je kazao da je predmet istrage njegovog tima bio "sam vrh" OVK, te da je "specijalni tim došao do nespornih dokaza protiv pojedinih bivših lidera OVK".

Usvajanje ustavnih amandmana kojim su stvoreni uslovi za formiranje specijalnog suda (koji će procesuirati ratne zločine OVK) pratila je burna i žučna rasprava između predstavnika vlasti i opozcije, a u prištinskom parlamentu mnoge su se čuti mnogobrojne uvrede na račun Srba.

Odmah po glasanju o ustavu, izglasan je i zakon o specijalizovanim sudovima i većima, koji se odnosi na formiranje specijalnog suda. Iako su se očekivali amandmani, između ostalih i onaj koji su predložili Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara KiM, do toga nije došlo.

Aleksandar Jablanović, predsednik Srpske liste kaže da je rasprava o amandmanima izbegnuta "kako ne bi došlo do obesmišljavanja nacrta zakona" koji je pripreman jako dugo i usaglašen sa EU.

Đurić: Sumnje u dobre namere!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić smatra da je ovo prvi korak i da najveći deo posla za gonjenje zločinaca OVK tek predstoji. On je istakao da nema poverenja u nekadašnje lidere OVK, koji su, kako kaže, skinuli uniforme i obukli odela u kosovskoj skupštini, i napomenuo je da je dobra stvar ta što će taj sud, ipak, biti međunarodni sud u kome će se procesuirati ratni zločini, koji kako podseća, nikada ne zastarevaju.
- Oni su glasali u kosovskoj skupštini, jednim okom namiguju onima koji treba da budu osuđeni i govore - biće sve to u redu. Sa izvesnom skepsom gledamo na namere Prištine.


 


 


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online