Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.08.2015.
08:48
Tanjug A

Vuk Drašković: U NATO, odmah!

"Poslednji je trenutak da Srbija shvati da je NATO ulaznica bez koje se ne može ući u Evropsku uniju" ocenjuje lider SPO Vuk Drašković u autorskom tekstu u današnjem izdanju lista "Danas".

Tanjug
Srbija mora po svaku cenu u NATO: Vuk Drašković

- Poslednji je trenutak da shvatimo da je NATO savez ulaznica bez koje u EU ne možemo. NATO je izbor i garant zapadnog puta, a EU je poduže putovanje sa mnogim zadacima i proverama. Srbija, njena profesionalna vojska pre svega, praktično ih već ispunjava - piše Drašković u tekstu pod naslovom "U NATO, odmah!"

Prema njegovim rečima, NATO je i garant političke izvesnosti, bez koje nema ni sigurnosti za investitore, i strane i domaće.

- Jedina realna prepreka je ustavna preambula, zapovest da je Kosovo, i danas, autonomna pokrajina pod suverenitetom Srbije, iako svi u Srbiji, pa i ti zapovednici, znaju da je to samo propagandna magla, norma izvan stvarnosti, doneta jedino sa namerom da bude barikada za kretanje Srbije ka NATO savezu i Evropskoj uniji - piše Drašković.

On smatra da je sadašnje uverenje ogromne većine građana da je NATO, zbog bombardovanja Srbije 1999, zločinacki savez i da nam je NATO oteo Kosovo, "posledica 15-godišnje državne, crkvene i medijske satanizacije, isplanirane još pre nego što su NATO bombe zasule Srbiju".

Prema Draškovićevim rečima, međutim, tek će ulazak Srbije u NATO biti "kraj lutanju i počeće čišćenje države od svega što u civilizovanom svetu mora na otpad".     

- Tek tada Srbija će prestati da liči na onog smetenog i 'neutralnog' Buridanovog magarca, razapetog izmedu dva plasta sena, između Zapada i Istoka, a ne može da se dograbi nijednog. Tek tada, i samo tada, srpski voz krenuće ka Briselu, a evropski Godo ka Srbiji - napisao je Drašković.

On je, takođe, ukazao da se "na nišanu fanatika Islamskog kalifata" sve češće pominje i Balkan, u čijem srcu "mediji i politički avanturisti regrutuju nove i mlade bojovnike".

Lider SPO, međutim, smatra da će "svaki požar sukoba, oružanog ili političkog", gasiti i rešavati NATO, pošto je Balkan u njegovom "dvorištu".

- Na Srbiji je da odabere jedno od ovo dvoje. Da uđe u NATO i da, ravnopravno, za stolom, rešava i regionalne i svoje probleme. Ili da o njenim interesima bude odlučivano bez nje. Da bude za stolom, ili na 'meniju - napominje Drašković.

Drašković, takođe, smatra da su lišena logike česta upozorenja Moskve da bi članstvo Srbije u NATO-u bilo protumačeno kao "neprijateljski čin" prema Rusiji.

- Ako je već Srbija država koja je istorijski prijatelj Rusije, što i u Kremlju i u Beogradu često ponavljaju, takva će Srbija biti i posle pridruženja NATO savezu. Konačno, smiriće se i strasti izazvane ukrajinskim ratom, a globalni odgovor cunamiju terorizma i fanatizma nalagaće, i već nalaže, savezništvo NATO i Rusije - ocenjuje Drašković.

POVEZANE VESTI

Petak 07.08.2015. 12:02
Tako je Vuce !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online