Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
25
Utorak 21.07.2015.
10:29
Tanjug A

"Ukrajina kao Slavonija, Putin kao Milošević"

Bivši premijer i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izjavio je da, ako je Rusija ozbiljna u vezi s traženjem rešenja za konflikt u Ukrajini, treba da bude spremna da podrži raspoređivanje pripadnika međunarodne mirovne misije i snaga.

Fonet/N. Đ.
Sličnost između istočne Slavonije i istoka Ukrajine: Karl Bilt

- Takvom jednom misijom mogao bi se započeti proces rehabilitacije regiona, mogao bi se omogućiti povratak onih koji su raseljeni zbog nasilja i mogla bi se olakšati ponovna integracija Donbasa u Ukrajinu sa odgovarajućim merama zaštite i rasporedom ovlašćenja - rekao je Bilt za Danas.

Prema njegovim rečima koristan model za takav pristup je nadohvat ruke i podsetio na događaje 90-ih u Jugoslaviji i Istočnu Slavoniju i misiju UNTAES.

- I prilično slično ruskom predsedniku Vladimiru Putinu danas kada je reč o ukrajinskom pitanju, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević je tvrdio da se pitanje može rešiti samo putem direktnih pregovora između slavonskih Srba i hrvatske vlade u Zagrebu. Realnost je, naravno, bila da Srbi potpuno zavise od političke, vojne i ekonomske podrške Miloševićeve Srbije - naveo je Bilt.

Kako je rekao Milošević je na kraju pristao na raspoređivanje pripadnika misije i snaga UN, čiji je zadatak bio da obezbede demilitarizaciju regiona i njegov povratak hrvatskom suverenitetu, nakon sprovodenja zaštitnih mera za Srbe koji su tamo živeli.

- To bi mogao da bude model za područja Donbasa pod kontrolom prorusa ako je tamošnja politička volja da se učini da takav aranžman funkcioniše - rekao je Bilt ali i postavio pitanje da li je Kremlj ozbiljan u vezi s tim da prizna suverenitet Ukrajine u Donbasu i normalizuje odnose sa Zapadom.

- Trenutno ozbiljno sumnjam u to - rekao je on i dodao da bi ukoliko ukrajinska vlada i Zapad ostanu ujedinjeni, Kremlj možda mogao da shvati da njegove enklave u Donbasu predstavljaju pretnju uglavnom po samu Rusiju.

Kako je rekao takva misija bi mogla da obezbedi primenu odredbi sporazuma Minsk II istakavši da slobodni i pošteni lokalni izbori uz učešće svih raseljenih ljudi i izbeglica nikada neće biti mogući bez snažnog međunarodnog prisustva.

- Ova ideja danas sigurno nema nikakve šanse za uspeh. Isto je bilo i sa UNTAES-om na početku razgovora o Istočnoj Slavoniji. Miloševićev režim je tada zvučao baš kao Kremlj sada. Ali sutra je zaista novi dan i sigurno nije previše rano da se počne sa istraživanjem opcija, koje ne pružaju garancije samo za upravljanje konfliktom, već i za njegovo rešavanje - kazao je Bilt.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.07.2015. 17:29
неје путин јајара слободан да прода руси ко слободан срби
Utorak 21.07.2015. 17:29
то сви знају само га хрвати и албанци волу а ми срби волемо путина
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online