Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 25.07.2015.
14:48
Tanjug A

FOTO: Ovo je srpsko super moderno oklopno vozilo (Vučić aminuje izvoz)

Jedno od najmodernijih vojnih oklopnih vozila, sa mitraljezom kalibra od 12, 7 milimetara, za koji je prototip napravljen u Velikoj Plani, ući će u serijsku proizvodnju u martu, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

- Umesto da se mi se mučimo da kupimo od njih pa da onda preprodajemo, možemo da se pojavimo na inostranom tržištu i kažemo Srbija i BiH vam nude vozilo kalibra od 12,7 milimetara, a možemo da prodamo sve - kazao je on, dodajući da je potražnja tolika da ne možemo toliko da proizvedemo

Premijer je istakao da su na vozilu urađena mnoga poboljšanja, ima dvostruko ojačani lim, tako da ne može da ga probije pancirno zrno, od 12,7 milimetara

- Naše vozilo ima mitraljez tog kalibra, tu se čovek ne pojavljuje van vozila, već njime upravlja pomoću kompjutera. Ljudi sa više strana mogu i da osmatraju, pucaju i da budu zaštićeni - kazao je Vučić.

On je dodao da je to jedno od najboljih vozila te vrste, te da ako uđemo u serijsku proizvodnu možemo sve da prodamo, a počinjemo i da gradimo nove fabrike.

- Nemamo još kapaciteta da sve proizvedemo, ali polako ulazimo i u te složene borbene sisteme, unapredićemo sve kovačnice, kapsilane i sve fabrike municije u narednom periodu - kazao je on.

Vučić je povećanu potražnju ilustrovao primerom da je Jugopimport prodao 60 miliona metaka Prvog partizana za sledeću godinu.

Premijer Aleksandar Vučić posetio je danas Privredno društvo "Borbeni složeni sistemi", proizvodnu jedinicu "Morava" u Velikoj Plani i obišao pogone za proizvodnju atrijerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila.

Vučić je sa ministrima odbrane Bratislavom Gašićem, unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Ljubišom Dikovićem prisustvovao prezentaciji dela proizvodnog programa - samohodne top haubice "Nora" i višenamenskog oklopnog borbenog vozila "Lazar 2" kao i opreme vojnika budućnosti VB 10 i razgovarao sa rukovodstvom.

Fabrika složenih borbenih sistema do kraja godine pustiće u rad nove hale za proizvodnju artiljerijskih i ostalih cevi, kao i halu za montažu, čime će biti osposobljena da, osim proizvodnje artiljerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila, proizvodi i ugrađuje ostala složena sredstva naoružanja i vojne opreme, uz usluge remonta.

Puštanjem u rad pogona za proizvodnju cevi, obezbediće se važne komponente za proizvodnju artiljerijskih oruđa i smanjiti zavisnost od uvoza.

Proizvodni kompleks privrednog društva "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani građen je u četiri faze, počev od 2013. godine.

U prvoj fazi 2013. godine pušten je u rad bravarsko zavarivački pogon, a u drugoj fazi pogon montaže. Prošle godine u okviru treće faze izgradnje i opremanja pušten je u rad savremeni pogon za mašinsku obradu i izradu komponenti, hala za sečenje i savijanje limova i materijala, kotlarnica i sačmara.

Površina svih proizvodnih kapaciteta u Velikoj Plani iznosi 12.400 kvadratnih metara, a ukupna vrednost investicije koja obuhvata kupovinu zemljišta, izgradnju proizvodnih hala sa pratećom infrastrukturom i opremom za rad iznosi 13,6 miliona evra.

Osnivač "Borbenih složenih sistema" je Jugoimport - SDPR, državno preduzeće sa višedecenijskom tradicijom u prometu naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije.

Nedelja 26.07.2015. 02:06
Какав лажов. Види се да је мој министар
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online