Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 31.01.2015.
08:45
Ž. Marković - Vesti A

Bura zbog izvoza oružja u Ukrajinu

Izvoz oružja iz BiH u Ukrajinu postao je prvoklasna međunarodna politička priča. Nakon što je osujećen pokušaj sarajevske Unis grupe da izveze municiju vrednu pet miliona evra, i to tako što je SNSD-ov ministar u Sarajevu Boris Tučić podneo ostavku, oglasila se i Moskva, i to na vrlo visokom nivou.

Pripadnik ukrajinske vojske

Rusija je, naime, pozvala BiH da odustane od namere da isporuči municiju Kijevu. Aleksandar Lukaševič, portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova, apelovao je na vlast u BiH jer su planovi Sarajeva "u suprotnosti s međunarodnim normama i obavezama prema Oebsu, konkretno u okviru Foruma za saradnju u oblasti bezbednosti". On je rekao da je Moskva uznemirena najavama o planiranoj isporuci municije iz BiH u Ukrajinu i da to ne doprinosi mirnom rešenju.

- Takve namere ne mogu izazvati ništa drugo osim osude i nedoumice, tim pre što te isporuke planira da realizuje zemlja koja je na sebi osetila sve užase bratoubilačkog rata 1992-1995. godine - rekao je Lukaševič.

Zbog odnosa prema Rusima, u BiH je očigledno na sceni novi sukob između Federacije i Srpske. Nikome u Sarajevu nije sporno što će izvoz oružja Ukrajincima možda poremetiti odnose Moskve i BiH. Istovremeno, iz diplomatskih krugova stiže potvrda da su u Moskvi izuzetno dobro upoznati s pravim stanjem stvari i da se Banjaluci, odnosno zvaničnoj politici Srpske, ništa ne zamera.

Boris Tučić, koji je zbog svega podneo ostavku, kaže da je simptomatično što su sve dozvole o izvozu naoružanja potpisivali zamenici i ministri iz SDP. On tvrdi da veliku odgovornost za situaciju snosi Ministarstvo spoljnih poslova na čijem čelu je Zlatko Lagumdžija, član SDP.

- Dužnost i obaveza Ministarstva spoljnih poslova bila je da vodi računa o spoljnopolitičkim interesima BiH, a posebno, kako je navedeno, o odnosima sa strateškim spoljnopolitičkim partnerima BiH, među koje spada i Ruska Federacija, jedan od naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera i jedan od najvećih investitora u BiH - rekao je Tučić.

Priča o izvozu oružja odavno je prešla u sferu dnevne politike, a u kolo su se uplele i srpske političke snage. Stari sukob između SNSD s jedne, i Saveza za promene s druge strane prelama se i preko izvoza oružja, pa iz SNSD tvrde da postoji odgovornost i Mladena Ivanića jer je Predsedništvo BIH zaduženo za spoljnu politiku. Ide se čak i u pravcu zahteva da Ivanić uloži veto na proces prodaje oružja. Ivanić, pak, odgovara da veto može da uloži samo na odluke koje donosi Predsedništvo, a da ta institucija po ovom pitanju nikakvu odluku nije donela.

POVEZANE VESTI

Subota 31.01.2015. 09:06
Da ne bi bilo zabune ko šta radi u Bosni najbolje je podeliti je i SRPSKA da bude sama i svoja .
Subota 31.01.2015. 09:22
Dobro im je reko Lukasevic, da su osetili na svojoj kozi bratoubilacki rat, samo kad pogledate Oni su ti bili koji su se odlucili na rat na krvoprolice, oni su ti koji ubisse Srpskoga Svata, oni su ti koji su bili protiv mirnog resenja ! Oni su sami sebe pucali u nogu i sta im je to htelo, al neeeeeeee oni bi voljeli da budu mudzahedrini glavosece kratke pantolone duge brade i prijateljstvo sa arapima da imade ! FUUUUUUUUUUUJ sad hoce da potpale rat u ukrajini sa municijom nista naucili nijesu, njihova tkzv vjera je samo rat-agresija-nasilje srednji vek zaostalost i proslost.....glavosece itd........... + Republika Srpska Oaza Mira samo sto dalje od tih stetocina +
Subota 31.01.2015. 09:50
Prozreo ich Dodik na vreme , sva ta ujdurma i haos oko evropske unije i iznenadne posjete predtsvnika iste su i bile jedini razlog trgovina oruzjem , hehehe koji ste vi licemjeri --bravo Mile !! Niko ne pise o naseljavanju arapa u okolini Sarajeva , slucaj Pandurevic , a kad je Dodik to izjavio javno su ga SDS linovali !! Sve su prilike ponovnog okrsaja ali ovaj put unutar !!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online