Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 24.07.2015.
12:59
J. L. Petković - Vesti A

Tahiri suspendovala dogovor o slobodi kretanja

Kako javljaju kosovski mediji, kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri, suspendovala je briselski dogovor o slobodi kretanja iz 2011. godine, kao i sporazum potpisan 23. Juna o.g. a koji je trebalo da stupi na snagu danas 24. Jula.

M. Karović
Edita Tahiri iskoristila protest Srba

SNF izražava zaprepašćenje ovakvim ponašanjem nekog zvaničnika iz Prištine, i ocenjuje ovaj jednostrani bahati gest vrlo opasnim. Pre svega, ovaj čin je opasan i zabrinjava srpski narod na Kosovu i Metohiji iz jednostavnog razloga što mu se daje do znanja da jednom birokratkom odlukom može da mu se preko noći suspenduje sloboda kretanja. Još uvek su živa sećanja Srba na ne tako davno vreme kada im je sloboda kretanja bila samo "unutar žice", u radijusu od kilometar-dva. SNF je svestan da čak i ako se pod eventualnim pritiskom iz Brisela ova odluka Edite Tahiri preinači, ostaće gorak osećaj da je sloboda Srba na Kosovu na vrlo krhlim nogama.

Potpuno je jasno da je gospođa Tahiri ovaj gest učinila iskoristivši protest Srba na severu Kosova protiv ukidanja kosovskih registarskih tablica sa oznakama gradova, a sa ciljem vršenja pritiska da se omogući vozilima sa tablicama sa oznakama RKS kretanje kroz Srbiju, a što briselski dogovor o slobodi kretanja ne predviđa.

Ovaj potez ukazuje da i za sve ovo vreme za koje su građani izlagani neprijatnostima i velikim troškovima, nisu problem pravile osiguravajuće kuće, kako se u političkim krugovima spekulisalo, već upravo političari.

Za žaljenje je politizacija jednog osnovnog ljudskog prava, kakvo je sloboda kretanja. SNF apeluje pre svega na vlasti u Prištini, ali na sve one koji su u Briselu preuzeli odgovornost za bezbednost i slobodu kretanja Srba da još jednom razmisle o štetnosti i dalekosežnosti štetnih posledica, koje jednostrane odluke vlasti u Prištini mogu doneti. SNF takođe apeluje na vlasti u Beogradu da najozbiljnije shvate da jedna ovakva odluka vlasti u Prištini dodatno uznemirava preostali srpski narod na Kosovu i Metohiji, i obeshrabruje sve koji su nameravali i nameravaju da se vrate svojim domovima nakon šenaestogodišnjeg izgnanstva.

POVEZANE VESTI

Petak 24.07.2015. 13:30
Какав је овај транџа, ко да је из моје партије изашла. Што јес јес најбољи је СПС! Слободан Милошевић је српски херој! Каћуша Јашари и Рахман Морина су српски хероји! Исто тако су српски хероји и Ибрахим Ругова и Хашим Тачи, зато их никада ухапсио нисам! Слободан Милошевић је српски херој, али Срба католика и муслимана као поарбанашених Срба попут Тачија!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online