Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.05.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

"Kosovo dogodine član UN"

"Kosovo ima šansu da za godinu dana postane članica Ujedinjenih nacija i nadam se da to neće dovesti do novih konflikata", kaže za "Vesti" ambasador Velike Britanije u Prištini Endi Sparks.

Endi Sparks

- Odluka Međunarodnog suda pravde bi mogla biti nova polazna osnova za saradnju Beograda i Prištine, i to u vitalnim oblastima za građane koji nemaju veze sa statusom, ocenio je Sparks.

Kakav ishod očekujete od Međunarodnog suda pravde?
- Moje lično mišljenje ne vredi mnogo, moramo da sačekamo šta će sudije reći. U svakom slučaju, to je samo savetodavno mišljenje i neće promeniti poziciju vlade Velike Britanije niti onih vlada koje su priznale Kosovo.

Ali, odluka iz Haga može biti šansa za stvaranje nove polazne osnove za međusobnu saradnju i smanjenje tenzija, za manje konfrontacije, a više pomirenja.

Stav Srbije je da nikada neće priznati Kosovo. Kako zamišljete tu saradnju? Da li će ona biti proizvod pritiska međunarodne zajednice?
- Shvatamo da ne postoje izgledi da Srbija odmah prizna Kosovo. Ako se ne slažemo oko statusa, možemo da se koncentrišemo na sve one oblasti gde bi mogla da postoji bolja saradnja dva naroda. A, reč je o temama koje nemaju veze sa statusom - kao što su pitanja povratka kosovskih Srba u svoje kuće, prekogranične saradnja, saobraćajnih veza, sudstva u severnom delu Kosova... To bi bilo u interesu čitave regije, i zajednički cilj na putu ka članstvu u EU, što je perspektiva za sve.

Kraj paralelnih institucija

 

Da li zatvaranje Centra za socijalni rad u Vučitrnu znači početak zatvaranja srpskih institucija na severu Kosova?
- Kako je razumem, zatvaranje tog centra je jednokratna odluka, centar zapravo nije ni bio u funkciji. Ne mislim da bi Srbi na Kosovu trebalo da se plaše sprovođenja plana za severno Kosovo.

 

Da, mi želimo da vidimo kraj paralelnim institucijama, koje nikome ne donose dobit.

 

Ali, u procesu harmonizacije sa ostatkom lokalnih vlasti na Kosovu, da omogućimo ljudima na severu Kosova da imaju iste koristi kao i ostatak zemlje. Želimo da se to realizuje uz maksimalnu konsultaciju sa samim građanima.

Da li Beograd mora da prizna Kosovo ukoliko Srbija želi da postane član EU?
- To nije pitanje na koje se u ovom trenutku mora dati odgovor. Naš cilj je da vidimo i Srbiju i Kosovo u EU i ne želimo da jedan kandidat opstruiše put drugome.

Očekujete li da će nakon izjašnjavanja MSP-a uslediti nova priznanja Kosova? Može li Kosovo da za godnu dana postane član UN?
- Mislim da ima šansu. Međutim, to zavisi od toga koliko će država nakon izjašnjavanja suda odlučiti da prizna Kosovo. To, takođe, zavisi i od toga kakvo će mišljenje suda biti. Ali, ako me pitate da li ima šansu da za godinu dana postane član UN - moj odgovor je - da, ima šanse.

Da li bi to moglo da prouzrukuje nove konflikte?
- Iskreno se nadam da ne. Nadam se i da će svi gledati napred, a ne nazad. Kosovo postoji. Ono je stvarnost i to se neće promeniti. Ali, to je multietničko Kosovo. I ono je mesto, časno mesto, za Srbe da žive baš kao što su to radili generacijama, u skladu sa svojom kulturom i religijom, u slobodi i bezbedno.

To je veoma važno za Veliku Britaniju, a u duhu je i multietničke kulture EU čiji član žele da postanu.


Kao jedan od problema povratka navodi se činjenica da se lokalne zajednice pitaju za mišljenje?
- Kada govorimo samo o legalnosti - ako neko ima zemlju i nekretnine u vlasništvu, onda po zakonu ima puno pravo da se vrati na svoje imanje i živi na njemu, mirno i bezbedno. Ali mi živimo u stvarnom svetu i regiji gde vladavina prava nije savršena. I ako se neko, bez obzira na svoja zakonska prava, vraća u sredinu koja je zbog posledica konflikta neprijateljski nastrojena, to očigledno neće uspeti.

Moramo da imamo u vidu obe stvari. Ne kažem da postoji zakonsko pravo kosovskih Albanaca da biraju koji će se Srbi vratiti, a koji ne. Srbi po zakonu imaju pravo da se vrate, ali mi moramo da zaštitimo živote i dobrobit tih kosovskih Srba, i zato toliko radimo na stavovima lokalne zajednice.

Znači, bezbednost je i dalje glavni problem?
- Da. Ali bezbednost za kosovske Srbe koji ovde žive jeste daleko bolja nego što je bila. I većina ljudi u Beogradu misli tako.

Srpski operateri nelegalni

 

Kako isključenje srpskih mobilnih operatera utiče na moguću saradnju Beograda i Prištine?
- Vlada Velike Britanije smatra da je opravdana odluka kosovskih vlasti da onemoguće rad srpskim operaterima. Oni su nelegalno radili, čak i po rezoluciji UN 1244. Ali, smatramo da su kosovske vlasti ishitreno reagovale, bez dovoljno konsultacija ili brige kako će to uticati na život obične porodice, jer su im preko noći onemogućili da komuniciraju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online