Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 17.07.2015.
07:47
J. Arsenović - Vesti A

Beograd na nišanu

Direktor PR agencije Pragma Cvijetin Milivojević smatra da odluka banjalučki referendum neće dodatno otežati poziciju Beograda.

V. Sekulić
Specijalne i opasne veze: Cvijetin Milivojević

- Ta odluka neće isprovocirati dodatni pritisak na Vladu Srbije jer je Zapad već pritisnuo premijera Vučića da napravi pritiske na Dodika u cilju daljeg obesmišljavanja entitetskih nadležnosti. Mogli ste videti kako su na mezarju Majke Srebrenice u obraćanju Klintonu, ali i Vučiću poručile da učine sve da naprave od BiH funkcionalnu državu. Niko u Beogradu tim povodom nije reagovao - primećuje Milivojević.

Niko od zvaničnika Vlade Srbije do zatvaranja ovog broja "Vesti" nije se oglasio povodom odluke o referendumu. Srbija je (pored Hrvatske, SAD i članica Kontakt grupe) garant Dejtona, što je svih proteklih godina Zapad obilato koristio da na neposlušnu vlast u Banjaluci utiče preko Beograda.

Otud je "zauzdavanje" Dodika bio i deo zahteva Vučiću kad je boravio u Vašingtonu.

Politički analitičar Branko Radun kaže da RS ima pravo na ovakvu odluku, ali postavlja i pitanje koliko je pametan tajming.

- Mi smo sada na nišanu, britanska rezolucija o Srebrenici, dešavanja u Potočarima, a neki i bukvalno, poput premijera Vučića, pa ne znam koliko je pametno sada ići na referendum. S druge strane, ne mislim da je pitanje RS primarno u odnosima Srbije sa SAD. To jeste tema, ali nije u prva tri prioriteta - uveren je Radun.

Političke čaršije s obe strane Drine podeljene su oko toga da li Dodik svoje odluke donosi samostalno ili u dogovoru sa Vučićem, kada ovaj drugi biva "dobar momak" u odnosu na "lošeg" iz Laktaša.

- Tu tezu guraju analitičari koji Vučića predstavljaju kao "čoveka jetija" koji rešava stvari. Nema tu nikakve strategije. Jedina njihova strategija jeste ono što su nasledili od Borisa Tadića da EU nema alternativu - kaže Milivojević.

Radun smatra da su do sada potezi Banjaluke i Beograda izgledali uigrano, ali da je teško reći da je baš svaki potez dogovoren.

- Moguće je i da je ovaj potez na neki način podržan iz Beograda. Dodik je do sada često dizao ton, i onda pokušavao, pa i uspevao, da nešto istrguje za RS i da sebi podigne cenu - dodaje Radun.

POVEZANE VESTI

Petak 17.07.2015. 10:04
ВОЛови новинарчићи - Сорошеви гузолизци!!!
Petak 17.07.2015. 10:07
Izbrisali ste sve postove!!!Jeste te bedni nema sta?!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online