Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.07.2015.
05:48
D. Dekić - Vesti A

Putevi u rupama, rupe u glavama

Zbog odobrenih, a nepovučenih kredita, Srbija godišnje gubi desetine miliona evra. Samo na penale zbog neiskorišćenih zajmova prošle godine izgubljeno je više od 6,6 miliona evra.

Tanjug
Na čekanju milijarda i po: Železnice Srbije


Ekonomski stručnjak Aleksandar Stevanović to objašnjava utiskom da su onima koji odlučuju mnogo draži krediti koji nisu namenski.

- Za namenske zajmove potrebna je vrlo zahtevna projektna dokumentacija i mnogo posla - pojašnjava naš sagovornik.

On ističe da je srpski specijalitet kreditiranje sa niskom kamatnom stopom koje inače ispada vrlo skupa.

- Primer je most koji spaja Zemun i Borču. Iako je pri kreditiranju kamatna stopa bila niska, taj posao nam je ispao mnogo skup, jer je građen tuđom radnom snagom i tuđim materijalom. Zato se s pravom se može reći da smo ga uvezli - pojašnjava Stevanović, ističući da je u Srbiji "očito sve slađe osim uvođenja reda".

Prema statistici na koju je protekle zime ukazao Fiskalni savet, od gotovo pet milijardi evra odobrenih kredita za infrastrukturne projekte nije povučeno čak 3,75 milijardi. U analizi je navedeno da je "na čekanju" najviše kredita u sektoru putne infrastrukture - 1,6 milijardi, potom u železnici i energetici koje u tom saldu učestvuju sa 1,55 milijardi. Podaci Ministarstva finansija zaključno sa 2014. svedoče da je od ugovorenih 2,45 milijardi evra zajmova iskorišćeno manje od polovine.

Brzi koloseci u najavi

Srpske vlasti su vrlo ambiciozno najavile brze pruge ka Budimpešti od 200 kilometara na sat, pa i železnički krak ka Tirani, a da pruga Beograd-Bar s najviše putnika, vapi za popravkom. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je u martu rekla da će radovi na 200 kilometara te pruge koštati 200 miliona dolara i najavila da će vozovima vratiti projektovana brzina od 80 i 100 kilometara na sat, pa će se kao nekada putovati osam sati.

Neki od ovih kredita čekaju i više od pet godina. Najmanji procenat iskorišćenosti je u vodosnabdevanju, iako veliki gradovi poput Užica imaju ozbiljnih problema s vodom, ali i skoro pola Vojvodine. Po neiskorišćenosti kredita sledi zdravstvo, mada je stanje u bolnicama više nego loše, a treće su železnice. Ruski kredit je godinama stajao na slepom koloseku, a u aprilu se čulo da su međunarodni kreditori Železnicama Srbije odobrili skoro 1,2 milijarde evra zajmova od čega je bilo povučeno tek 133 miliona evra. U Španiji vozovi idu 300 kilometara na sat, a u Srbiji zbog loših pruga prosek je tek 40-ak. Da paradoks bude veći, Evropska investiciona banka je kredit za obnovu pruga odobrila još davne 2006.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.07.2015. 08:08
Tu Srbiju bi, severno od Save i Dunava, govnjlvom motkom trebalo najuriti. Sad nas Zorana i Pastor je bendišu sa nekakvim novim preduzećem za puteve koje bi upravljalo putevima druge klase, pre njih su bili neki drugi, a imali smo mi i Vojvodinaput, i Elektrovojvodinu, i Vojvodinašume, i Naftagas Vojvodine, i ŽTP Novi Sad, pa i vojvođansku policiju. Sad treba od centralne vlade u Beogradu žicati za sopstveni novac da bi se dovršio most ili pokrpala neka rupa. Videćemo kako će da spiče prugu prema Budimpešti kad ni do Sombora nisu kadri da obezbede jedan usr ani šinobus dnevno. Danas Vojvodina ima nadležnost samo nad letnjim putevima i oni nam danas još ponajbolje izgledaju, a ostatak je slika Srbije i njenog odnosa prema severnoj koloniji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online