Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.07.2015.
19:51
Tanjug A

"Vučić da ode u Srebrenicu i da se distancira od Dodika"

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Veber smatra da premijer Aleksandar Vučić treba da ode na komemoraciju u Srebrenicu 11. jula, ali i da prestane da podržava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Tanjug
Packe iz Nemačke: Aleksandar Vučić

 - Premijer Vučić bi trebalo da jasno i javno kaže da ne podržava politiku režima Milorada Dodika koja podrazumeva pretnju secesijom i stalno podrivanje ustavnog poretka BiH - rekao je Veber u intervjuu za Danas.

Prema rečima Vebera, to bi otvorilo put da Srbi u BiH dobiju političke predstavnike koji će im omogućiti da vode normalan, pristojan život i put ka procesu dogovora građana i naroda BiH, uz pomoć međunarodne zajednice, do dogovora o novom ustavno-institucionalnom uređenju države koji će zadovoljiti potrebe svih građana.

Upitan kako vidi ponašanje Srbije u odnosu na britanski predlog rezolucije u UN o Srebrenici, Veber kaže da ga ocenjuje kao "očekivano kompromisno rešenje između starih nacionalističkih uverenja Vučića i Nikolića iz devedesetih godina, te savremene političke orijentacije ka EU-integraciji".

Prema njegovim rečima, tekst najvećim delom već predstavlja depolitizaciju, tj. potpunu relativizaciju ratnih zločina i genocida u Srebrenici i političke odgovornosti, osim u jednom jedinom delu - u insistiranju na pojmu genocida kao pravnoj kategoriji.

- No pokazalo se ono očekivano - da i Vučić i Nikolić kao i najveći deo društva u Srbiji i u Republici Srpskoj (kao i u široj regiji) i dalje "genocid" isključivo razumijevaju kao ideološku, ne pravnu kategoriju. Da ironija bude veća - ta ideološka percepcija "genocida" se razvila u socijalističkom sistemu Jugoslavije - rekao je on.

Veber smatra da Vučić treba da ode u Srebrenicu, makar da se suoči sa rezultatima politike koju je i sam svojevremeno zastupao.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.07.2015. 21:53
Nezavisna i samostalna RS...!!!
Utorak 07.07.2015. 10:09
Sto mi obrisaste komentar u vezi ovog nemca...stvarno vi ste isprani mozgovi...da nam o casti i moralu pridiku drze unistitelji ne naroda vec rase ljudi...crveni covek,aboridzini,maori...nisu samo britanci vec i nemci... i osnivaci genocidnih tvotevina ...vi ne zasluzujete da budete nikakve informativne onlain novine...vi jednostavno ste spin vesti...gori od tabloida.....obrisite i ovo slobodno nije prvo .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online