Nedelja 6. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.07.2015.
01:10
M. T. - Vesti A

Pod asfaltom 15 vekova istorije

Gradnja auto-puta na Koridoru 10 od Niša prema Pirotu i bugarskoj granici biće nastavljena preko bogatog i značajnog arheološkog lokaliteta Kladenčište blizu Crvene reke kod Bele Palanke.

Tanjug
Varvari dolaze: Dozvoljeno uništenje nalazišta

Radovi na ovom delu budućeg Koridora 10 prekinuti su odmah pošto je arheološko nalazište otkriveno 2012. godine i potom su započeta istraživanja.

Beogradski Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije poništio je sva u međuvremenu doneta rešenja o zabrani radova koja je doneo Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu. To znači da će vredan arheološki lokalitet biti zatrpan i za sva vremena ostati pod zemljom zbog izgradnje Koridora 10.

Arheolog Toni Čerškov iz niškog zavoda čak tvrdi da bazilika i druge arheološke vrednosti neće biti samo zatrpani, već i srušeni. On objašnjava da se na lokalitetu Kladenčište nalazi arheološki kompleks iz ranohrišćanskog perioda od 4. do 6. veka nove ere.

Svedočanstvo o divljaštvu

Peticiju protiv zatrpavanja bazilike pokrenuli su mladi iz Bele Palanke, Niša i Crvene Reke. Do sada je prikupljeno oko 2.000 potpisa. Danijela Milenković iz Crvene Reke kaže da ima mnogo ogorčenih i smatra da ovo može da bude dobar pokretač za razvoj turizma.
- Fotografišem nalazište da buduća pokoljenja vide koju smo štetu napravili zatrpavanjem - kaže Zoran Cvetković.

Sam lokalitet je višeslojan jer su u dosadašnjim istraživanjima registrovani ostaci iz gvozdenog doba, kasne antike, ranohrišćanskog perioda i ranog srednjeg veka. Iskopavanja su obavljena 2013. godine i već na samom početku istraživačkih radova konstatovano je da se radi o sakralnom objektu.

Kasnije, iste godine, otkopana je bazilika koja je imala pripratu, brod i apsidu, nakon čega su radovi nastavljeni izvan bazilike. Tada su se ukazali i ostaci zidova. Iz tog razloga niški zavod izdao je konzervatorske uslove sa zadatkom da se istraži ceo kompleks.

U nastavku istraživačkih radova otkriven je veliki atrijum u čijem su se centralnom delu ukazali ostaci stopa nosećih stubova portika. Zbog toga je u ovoj ustanovi septembra 2013. doneto rešenje o obustavi radova.

Iako iskopavanja i istraživanja nisu završena, sada je Republički zavod doneo odluku da se bazilika prekrije sa dva metara peska i da preko nje pređe autoput. Formirali smo komisiju i naložili nastavak iskopavanja na Kladenčištu. Investitoru radova ponuđene su dve mogućnosti: Zaštita i prezentacija lokaliteta u ili izmeštanje odgovarajućom metodologijom. Međutim, Republički zavod dozvolio je nastavak gradnje auto-puta preko vrednog arheološkog lokaliteta, a obrazloženje nije poznato.

Veća šteta nego korist

Srpsko arheološko društvo najoštrije je protestovalo zbog odluke Republičkog zavoda.

- Zajedno sa ostacima iz Medijane, starohrišćanskim grobnicama u Nišu i Caričinim gradom (Justinijana Prima), taj spomenik bi morao da bude zaštićen i na adekvatan način prezentiran. Kulturno blago Srbije ne treba zatrpavati, a cena izmeštanja auto-puta ili bazilike mala je u odnosu na dugoročnu korist od turističke eksploatacije objekta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online