Ponedeljak 06.07.2015.
01:10
M. T. - Vesti

Pod asfaltom 15 vekova istorije

Tanjug
Varvari dolaze: Dozvoljeno uništenje nalazišta

Radovi na ovom delu budućeg Koridora 10 prekinuti su odmah pošto je arheološko nalazište otkriveno 2012. godine i potom su započeta istraživanja.

Beogradski Zavod za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije poništio je sva u međuvremenu doneta rešenja o zabrani radova koja je doneo Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu. To znači da će vredan arheološki lokalitet biti zatrpan i za sva vremena ostati pod zemljom zbog izgradnje Koridora 10.

Arheolog Toni Čerškov iz niškog zavoda čak tvrdi da bazilika i druge arheološke vrednosti neće biti samo zatrpani, već i srušeni. On objašnjava da se na lokalitetu Kladenčište nalazi arheološki kompleks iz ranohrišćanskog perioda od 4. do 6. veka nove ere.

Svedočanstvo o divljaštvu

Peticiju protiv zatrpavanja bazilike pokrenuli su mladi iz Bele Palanke, Niša i Crvene Reke. Do sada je prikupljeno oko 2.000 potpisa. Danijela Milenković iz Crvene Reke kaže da ima mnogo ogorčenih i smatra da ovo može da bude dobar pokretač za razvoj turizma.
- Fotografišem nalazište da buduća pokoljenja vide koju smo štetu napravili zatrpavanjem - kaže Zoran Cvetković.

Sam lokalitet je višeslojan jer su u dosadašnjim istraživanjima registrovani ostaci iz gvozdenog doba, kasne antike, ranohrišćanskog perioda i ranog srednjeg veka. Iskopavanja su obavljena 2013. godine i već na samom početku istraživačkih radova konstatovano je da se radi o sakralnom objektu.

Kasnije, iste godine, otkopana je bazilika koja je imala pripratu, brod i apsidu, nakon čega su radovi nastavljeni izvan bazilike. Tada su se ukazali i ostaci zidova. Iz tog razloga niški zavod izdao je konzervatorske uslove sa zadatkom da se istraži ceo kompleks.

U nastavku istraživačkih radova otkriven je veliki atrijum u čijem su se centralnom delu ukazali ostaci stopa nosećih stubova portika. Zbog toga je u ovoj ustanovi septembra 2013. doneto rešenje o obustavi radova.

Iako iskopavanja i istraživanja nisu završena, sada je Republički zavod doneo odluku da se bazilika prekrije sa dva metara peska i da preko nje pređe autoput. Formirali smo komisiju i naložili nastavak iskopavanja na Kladenčištu. Investitoru radova ponuđene su dve mogućnosti: Zaštita i prezentacija lokaliteta u ili izmeštanje odgovarajućom metodologijom. Međutim, Republički zavod dozvolio je nastavak gradnje auto-puta preko vrednog arheološkog lokaliteta, a obrazloženje nije poznato.

Veća šteta nego korist

Srpsko arheološko društvo najoštrije je protestovalo zbog odluke Republičkog zavoda.

- Zajedno sa ostacima iz Medijane, starohrišćanskim grobnicama u Nišu i Caričinim gradom (Justinijana Prima), taj spomenik bi morao da bude zaštićen i na adekvatan način prezentiran. Kulturno blago Srbije ne treba zatrpavati, a cena izmeštanja auto-puta ili bazilike mala je u odnosu na dugoročnu korist od turističke eksploatacije objekta.

2024 © - Vesti online