Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 28.06.2015.
22:53
Tanjug A

U Preševu 3.000 azilanata: Sanjamo o odlasku u Evropu

Više od 3.000 ljudi iz bliskoistočnih zemalja, koji su prodali sve što su imali kako bi iz Sirije, Jordana ili Iraka našli utočište u nekoj od država Zapadne Evrope, i danas boravi u Preševu.

Tanjug
Muke azilanata: Samo traže papir koji bi im omogućio dalji put

Neki od njih već danima spavaju na ulici i čekaju da im nadležne ustanove izdaju potvrdu da su se prijavili državnim organima i da će se u roku od 72 sata javiti u jedan od centara za azil, kako bi kasnije nastavili na svoju željenu destinaciju u Švedsku, Nemačku, Francusku...

Kako naovodi azilant, koji se reporteru Tanjuga predstavio kao Omar, na taj papir pojedinci čekaju već nedelju dana i čude se zašto ta procedura toliko traje.

- Ovde smo s porodicom i nikoga ne poznajemo. Zašto nam ne daju taj papir? Želimo da nastavimo put, a ne da ovde ostanemo za stalno - pitao se Omar.

S njim se saglasio i Muhamed iz Sirije, koji je poručio da njegovi sunarodnici poštuju Srbiju i da je smatraju prijateljskom, ali da žele što pre da im se omogući prolazak do granica s Evropskom unijom.

Bežeći iz, kako je rekao, države u kojoj su nekima uništeni domovi, a prijatelji ubijeni, Muhamed je za put do Srbije dao 1.500 evra.

Tanjug
Samo dva šatora za smeštaj: Većina izbeglica spava na ulici

Golgota na putu do Srbije

Pošto je napustio svoje ognjište, prošao je pravu golgotu - čamac, na kojem je bilo 47 osoba, pokvario se na pučini, pa ih je spasavala grčka policija, da bi kasnije, ilegalno, kolima krenuli kroz Makedoniju i Srbiju.

- Imali smo problem i s kriminalcima u šumi, a ponekad i sa divljim životinjama koje su nas jurile - pričao je Muhamed.

On je u Srbiju došao u noći između subote i nedelje, oko jedan sast posle ponoći, otkad je pojeo, kako kaže, samo malo tune, sardinu i parče hleba.

Kada je reč o pomoći azilantima, iz Crvenog krsta u Preševu kažu da za sada ima dovoljno hrane i sredstava za higijenu za sve, u narednih sedam dana.

- Dobili smo od Udruženja građana Novi Pazar veliki kombi s hranom i sredstvima za higijenu. Od Crvenog krsta Srbije, preko UNHCR, obezbedili smo dovoljno hrane i tih sredstava. Ovde ima više od 3.000 izbeglica, a danas je 290 osoba uzelo hranu - rekao je sekretar Crvenog krsta Preševo Ahmet Halimi.

Tanjug
U Preševu se trenutno nalazi oko 3.000 izbeglica iz bliskoitočnih zemalja

Samo dva šatora za smeštaj

Predstavnik Štaba za vanredne situacije Opštine Preševo Nedžmedin Ahmeti ističe da dolazak izbeglica iz afro-azijskih zemalja na teritoriju te opštine ne jenjava, već da ta brojka svakim danom raste.

- Mi smo mala i siromašna opština da bismo mogli sami da se nosimo s ovom situacijom i zato je dobro što su državni organi shvatili da to nije problem samo naše opštine, već i cele Srbije. Već se primećuje angažovanje svih subjekata koji mogu da pomognu da se ova stvar uredi - rekao je Ahmeti.

Kada je reč o smeštaju azilanata postoje samo dva šatora, rekao je Ahmeti, konstatujući da je to veoma malo i da će narednih dana biti organizovan prihvatni centar u napuštenoj fabrici Duvanske industrije Vranje u Preševu.

Tanjug
Bez hrane, vode i osnovnih uslova za život

- To iziskuje dosta priprema. Uključeni su i vojska, žandarmerija, policija, i lokalna samouprava i već su završne pripreme da se taj kamp otvori. Tu će biti povećan broj službenika koji će izdavati te potvrde, jer je gužva u centru Preševa nastala zbog neažurnosti policijskih službenika u izdavanju tih potvrda - istakao je Ahmeti.

Prema njegovim rečima, biće obezbeđena posebna prostorija za majke s decom, kao i kompletna zdravstvena zaštita.

- U ponedeljak u Preševo dolaze ministri odbrane i rada Bratislav Gašić i Aleksadnar Vulin s kojima ćemo razgovarati dokle se stiglo s pripremama za taj prihvatni centar - poručio je Ahmeti.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 29.06.2015. 06:11
Akod nas - cela Srbija sanja o odlasku
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online